Atacul, cea mai bună apărare. Inspecţia Judiciară "explică" de ce a descins la Parchetul General în ziua audierii lui Dragnea

Cu mandatul prelungit prin OUG de Guvern, conducerea Inspecţiei Judiciare şi-a trimis doi oameni la Parchetul General să inspecteze dosarul "Jandarmeriadei" chiar în ziua audierii lui Dragnea. Criticată pentru acest demers, IJ se lansează în acuzaţii.
Protest Piaţa Victoriei (Epoch Times România)
Epoch Times România
17.09.2018

Criticată dur pe motiv că a trimis doi inspectori la Parchetul General, cu doar câteva ore înainte de audierea lui Liviu Dragnea, pentru a cere dosarul "Jandarmeriadei", conducerea Inspecţiei Judiciare ia poziţie. Nu pentru a nega vizita inspectorilor la Parchet ci pentru acuza "presiune" şi "manipularea opiniei publice".

"Vineri – 14 septembrie 2018, inspectorii judiciari s-au deplasat la Secţia parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) în vederea soluţionării lucrărilor de inspecţie având ca obiect activitatea sau conduita procurorilor militari care au demarat cercetările în cauza penală vizând incidentele din 10 august 2018. Conducerea PÎCCJ a fost anunţată cu o zi înainte cu privire la această deplasare şi nu a formulat nicio obiecţie.

Inspectorii judiciari au solicitat – în temeiul art. 73 alin.(4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată – actele privind procedura de începere a procesului penal în cauză, emise de procurorii vizaţi de sesizări. Cu această ocazie au fost ridicate, pe bază de proces-verbal, copii ale unor astfel de acte. Inspectorii judiciari nu avut cunoştinţă nici anterior şi nici în timpul prezenţei lor la PÎCCJ, despre actele de urmărire penală pe care procurorii de caz urmau să le efectueze în ziua respectivă. Ca atare, Inspecţia Judiciară nu a verificat modul în care se desfăşoară urmărirea penală şi probatoriul aflat la dosarul cauzei.

Încercarea de atragere a Inspecţiei Judiciare în spaţiul disputelor politice, prin inducerea ideii că inspectorii s-au aflat la PÎCCJ în ziua în care demnitari ai Statului Român au fost audiaţi la acelaşi parchet pentru a-i intimida pe procurorii de caz, constituie, în realitate, o presiune asupra Inspecţiei Judiciare având un dublu scop: manipularea opiniei publice în sensul că activitatea de inspecţie s-ar situa în afara cadrului legal şi deturnarea cursului verificărilor", susţine Inspecţia Judiciară, în cadrul unui comunicat de presă citat de G4Media.

Conducerea IJ abordează, în acelaşi comunicat, şi subiectul cercetării disciplinare a şefei Curţii Supreme, Cristina Tarcea, susţinând că "efectuarea unor verificări de către Inspecţia Judiciară cu privire la activitatea profesională a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu poate reprezenta un fapt inedit".

"Inspecţia Judiciară a fost sesizată la 23 august 2018 cu privire la posibile abateri disciplinare în legătură cu modul de aplicare de către conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a Legii nr.207/2018 privind modificarea şi completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară.

Verificările pe care le efectuează Inspecţia Judiciară nu sunt condiţionate, potrivit Legii nr.317/2004, de nivelul instanţei şi de funcţia deţinută de magistratul vizat de sesizare. Tot astfel, verificările nu sunt condiţionate de notorietatea cauzelor deduse judecăţii. În toate cazurile, verificările efectuate de Inspecţia Judiciară vizează respectarea şi corecta aplicare a legii.

Expunerea publică a judecătorilor şi procurorilor cu funcţii de conducere determină, printre altele, un număr apreciabil de sesizări disciplinare privind activitatea şi conduita acestora. Ca atare, efectuarea unor verificări de către Inspecţia Judiciară cu privire la activitatea profesională a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu poate reprezenta un fapt inedit.

Asocierea activităţii desfăşurate de Inspecţia Judiciară cu evenimente având posibile semnificaţii în viaţa politică nu este decât o altă tentativă de decredibilizare şi vulnerabilizare a instituţiei, precum şi de scădere a capacităţii sale de reacţie la derapajele de ordin disciplinar", transmite IJ.

Reamintim că potrivit G4Media, vineri, cu doar câteva ore înainte de audierea lui Liviu Dragnea în dosarul "Jandarmeriadei", doi inspectori de la Inspecţia Judiciară au descins la secţia Parchetelor Militare din cadrul Pachetului General, unde le-au solicitat procurorilor tot dosarul penal vizând violenţele comise de jandarmi împotriva manifestanţilor la mitingul din 10 august. Descinderea a avut loc deşi, potrivit experţilor în drept penal consultaţi de G4Media.ro, IJ nu avea nici o competenţă să verifice o lucrare de urmărire penală în curs.

"Pretextul a fost să-l audieze pe procurorul Corbu şi să ia actele din dosarul violenţelor din 10 august făcut de procurorul Bogdan Pârlog ca să-i verifice activitatea, însă inspectorii de la IJ au luat la studiat tot dosarul. Nu doar li s-au comunicat actele procurorului Pârlog, dar li s-a predat tot dosarul să-l vadă câteva ore. Insistau să li se pună la dispoziţie toate documentele, să vadă unde s-a ajuns cu ancheta. Vizita a fost una neanunţată. Aşa că au putut să-l liniştească cât de cât pe Dragnea, înainte de audierea lui la Parchet", au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul Inspecţiei Judiciare.

Mai amintim în context că Inspecţia Judiciară este în centrul unui mare scandal, după ce Guvernul a promovat o OUG prin care prelungeşte mandatul actualei conduceri. Presa a scris că sub conducerea actualului şef, IJ s-a transformat în braţul armat al PSD împotriva magistraţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor