Atacul eşuat al Iranului ar putea fi "material de studiu" pentru acesta în pregătirea unui nou asalt mai devastator [Analişti]

Iranul lansează un atac de represalii asupra Israelului cu sute de drone şi rachete
Iranul lansează un atac de represalii asupra Israelului cu sute de drone şi rachete (Screenshot - X)

În ciuda atacului eşuat asupra Israelului, experţii avertizează asupra potenţialului Iranului pentru un atac mai eficient, învăţând din greşelile făcute, astfel că Israelul şi aliaţii săi nu-şi pot permite să se relaxeze, avertizează analiştii militari, potrivit Business Insider.

"Atacul a ajutat probabil Iranul să identifice punctele forte şi punctele slabe relative ale sistemului israelian de apărare aeriană", au declarat analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul la Washington, într-un raport recent.

Analiştii ISW Brian Carter şi Frederick Kagan au opinat că "iranienii vor învăţa lecţii din acest atac şi vor lucra pentru a-şi îmbunătăţi abilităţile de a penetra apărarea Israelului în timp, aşa cum au făcut ruşii în serii repetate de lovituri împotriva Ucrainei."

La 13 aprilie, Iranul a lansat aproximativ 150 de rachete şi 170 de drone asupra Israelului ca răspuns la atacul israelian asupra unei clădiri a consulatului iranian din Siria la începutul acestei luni, care a ucis mai mulţi oficiali, intensificând un război din umbră care durează de ani de zile.

Rachetele şi dronele iraniene au fost interceptate în proporţie covârşitoare de Israel, de ţările vecine şi de forţele aliate, cu toate acestea, experţii spun că acest atac ar putea oferi Iranului lecţii pentru următoarea sa mare lovitură.

Deşi multe dintre rachetele şi dronele iraniene au fost interceptate, numărul de arme care au reuşit să treacă de apărarea Israelului este suficient de notabil pentru a stârni ingrijorare. În viitor, dacă Iranul învaţă din victoriile şi pierderile sale în acest schimb, aceste arme "ar putea provoca victime civile semnificative şi daune infrastructurii civile, inclusiv privind porturile şi energia".

"Loviturile ruseşti asupra Ucrainei au demonstrat că până şi un număr mic de lovituri precise împotriva nodurilor cheie din infrastructura energetică sau de altă natură poate provoca efecte disproporţionate. Israelul şi partenerii săi nu ar trebui să iasă din această apărare de succes cu un sentiment de mulţumire", a declarat ISW.

Analiştii ISW au explicat că strategia Iranului este, în unele privinţe, similară cu tacticile Rusiei care vizează Ucraina. Dronele şi rachetele de croazieră ale Iranului au fost lansate mai devreme pentru a lovi sistemul aerian de apărare al Israelului în acelaşi timp cu rachetele balistice.

"Ruşii au folosit o astfel de abordare împotriva Ucrainei în repetate rânduri. Scopul unui astfel de pachet este ca rachetele de croazieră mai lente şi dronele să distragă atenţia şi să copleşească apărarea aeriană pentru a permite rachetelor balistice, care sunt mult mai greu de doborât, să ajungă la ţinte", se arată în raportul ISW.

Având în vedere că Iranul oglindeşte strategia partenerului său, experţii au declarat că acesta ar putea raporta Rusiei concluziile sale în urma atacului şi ar putea ajuta la informarea armatei ruse cu privire la modul în care poate înfrunta mai bine sistemele de apărare pe care NATO şi SUA le-au furnizat Ucrainei.

Cu toate acestea, accentuarea conflictului între Iran şi Israel ar putea afecta, de asemenea, relaţia Rusiei cu Iranul, deoarece Moscova ar putea să nu poată sprijini în mod adecvat Teheranul, care, de asemenea, nu ar putea oferi acelaşi nivel de sprijin ca până acum dacă ar fi implicat într-un război mai amplu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe