Atacuri cibernetice ale unor site-uri guvernamentale ucrainene, puse pe seama hackerilor ruşi

hacker
hacker

Lucrurile au escaladat din nou în conflictul dintre Rusia, Ucraina şi NATO, autorităţile de la Kiev şi publicaţia Washington Post transmiţând, vineri, că hackeri au lansat un atac cibernetic masiv asupra site-urilor guvernamentale ucrainene.

Utilizatorii care se conectează pe site-uri au primit un avertisment: „aşteptaţi-vă la ce este mai rău”.

Autorităţile au identificat „mai mult de cinci” site-uri guvernamentale vizate de atacuri din partea unor entităţi necunoscute. Dar mai târziu, o declaraţie oficială a directorului adjunct al agenţiei de stat ucrainene pentru comunicaţii speciale şi protecţie a informaţiilor, Viktor Zhora, a confirmat că „aproape 70” de agenţii ucrainene federale şi locale au suferit atacuri în ultimele săptămâni.

În ciuda unei investigaţii care este în curs de desfăşurare, care încearcă să stabilească identitatea hackerilor, experţii de securitate naţională au suspectat Rusia.

„Cu doar câteva ore înaintea atacurilor, Dmitri Alperovitch, un expert în securitate cibernetică şi co-fondator al crowdstrike, o firmă lider în domeniu, a declarat în cadrul unei discuţii la Washington Post Live că Ucraina a fost deja supusă unor atacuri cibernetice tot mai mari, despre care el a afirmat că ar putea fi un preludiu al unei invazii”.

Potrivit Washington Post, utilizatorii unor site-uri guvernamentale ucrainene au fost întâmpinaţi cu un mesaj – scris în ucraineană, rusă şi poloneză – care afirma că datele lor personale au fost „încărcate în reţeaua publică” şi „distruse”.

„Toate informaţiile despre tine au devenit publice, teme-te şi aşteaptă-te la ce este mai rău”, se spunea în mesaj. „Acesta este pentru trecutul, prezentul şi viitorul tău.”

Autorităţile s-au grăbit să asigure publicul că datele lor nu au fost de fapt scurse.

Cel puţin 60 dintre aceste atacuri au fost făcute efectiv în decembrie, dar sunt anunţate acum în asociere cu alte noi atacuri ale unor site-uri guvernamentale.

Vineri, atât oficialii ruşi, cât şi din NATO au recunoscut că seria de discuţii din această săptămână, care a avut ca scop detensionarea situaţiei, au ajuns într-o „fundătură”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură