Atacurile din Camerun arata ca piratii se indreapta spre nord

Epoch Times România
20.05.2010

Un atac al unor oameni inarmati asupra a doua nave ancorate langa portul major al Camerunului, Douala, arata ca piratii isi extind raza de actiune in Golful Guinea, o sursa din ce in ce mai importanta de petrol pentru pietele vestice.

Doi nationali rusi de pe nava cargo North Spirit si un capitan lituanian de pe alt vas, Argo, au fost capturati in raidurile din 16 mai, conform Sindicatului Marinarilor Rusi (RSU) si detinatorului Argo.

Purtatorul de cuvant al RSU, Vadim Ivanon, a spus ca inca nu a fost facut contact cu atacatorii.

Limarko Shipping din Lituania, care detine nava frigorifica Argo, a spus intr-o declaratie ca niste oameni inarmati au jefuit seiful navei si l-au rapit pe capitan.

Autoritatile cameruneze nu erau disponibile pentru moment pentru comentarii.

Raidul a fost ultimul dintr-o serie de atacuri de piraterie din Golful Guinea - care se intinde de la Guinee in nord-vest pana la Angola in sud - si a marcat o deplasare dincolo de frontiera maritima Camerun-Nigeria unde se produceau cele mai multe atacuri.

"Pare sa devina un sablon. Ei se muta catre sud", a spus Rolake Akinola, un analist asupra Africii de la Eurasia Group. "Este evident o problema reala. Douala este centrul pentru regiunea CEMAC (Comunitatea Monetara si Economica a Africii Centrale). Insecuritatea pare sa urmeze activitatea crescuta de investitii."

Portul Douala serveste tarile fara acces la mare Ciad si Republica Centrala Africana, cat si unele parti din cele doua Congo.

Camerun a invinuit luna trecuta pirateria pentru o parte a caderii de 13 la suta in productia de petrol pe 2009. Productia tarii a fost in medie de 73000 de barili pe zi in ultimul an, scazand de la 84000 in 2008.

Golful Guinea este de asemenea casa producatorilor majori de petrol Nigeria, Angola, Gabon si Guinea Ecuatoriala, cat si Gana, care urmeaza sa inceapa exportul.

Atacurile din Golful Guinea nu sunt de scala celor de langa Somalia, unde piratii castiga zeci de milioane de dolari din capturarea navelor comerciale, dar analistii spun ca insecuritatea de langa coasta vest-africana ar putea afecta transportul maritim si investitiile.

"Companiile petroliere nu isi vor opri afacerile din cauza pirateriei, dar vedem mult mai multa precautie", spune Akinola. "Ar putea exacerba un trend existent de scadere a productiei".

Armata SUA antreneaza navele vest si central africane si paza de coasta sa combata pirateria, traficul de droguri si pescuitul ilegal din Golful Guinea - o regiune pe care Washington estimeaza ca va furniza un sfert din petrolul din SUA pana in 2015.

Ivanov a spus ca printre rusii capturati se afla si inginerul sef Igor Shumik, care era printre cei 15 marinari de pe nava Arctic Sea care a disparut pentru aproape o luna vara tecuta si pe care autoritatile ruse spun ca a fost rapita de pirati langa Suedia inainte sa fie interceptata de flota militara ruseasca.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor