Atacurile ruseşti asupra Ucrainei alimentează temerile că armata ucraineană se apropie de punctul de cedare

Soldat ucrainean
Soldat ucrainean (Facebook - Volodimir Zelenski)

Atacurile cu rachete ale Rusiei asupra sistemului energetic al Ucrainei, bombardarea celui de-al doilea oraş ca mărime şi avansarea de-a lungul frontului alimentează îngrijorările că efortul militar al Kievului se apropie de punctul de cedare, potrivit Bloomberg.

O lipsă acută de muniţie şi de personal de-a lungul frontului de 1.200 de kilometri şi lacunele din apărarea aeriană arată că Ucraina se află în cel mai fragil moment al său din cei peste doi ani de război, potrivit oficialilor occidentali care cunosc situaţia.

Riscul este o prăbuşire a apărării ucrainene, un eveniment care ar oferi Kremlinului o deschidere pentru a face un avans major pentru prima dată de la etapele iniţiale ale conflictului, a declarat cel puţin un oficial.

Următoarele câteva luni vor reprezenta cel mai dur test al Ucrainei, cu un public tot mai epuizat de război, în special în oraşul Harkiv din estul ţării, care a fost vizat în mod special.

Krystyna Malieieva, care a fugit din oraş după ce Rusia a invadat oraşul şi apoi s-a întors, a declarat că imprevizibilitatea atacurilor a băgat frica în locuitorii oraşului, chiar dacă majoritatea nu cred că Kremlinul poate cuceri o metropolă a cărei populaţie de dinainte de război era de 1,5 milioane de locuitori.

"Există o stare de spirit foarte depresivă în Harkiv acum", a declarat într-un interviu Malieieva, proprietara unui centru familial care s-a întors în 2023 după un an în Croaţia şi Marea Britanie. "Oamenii au început să se întoarcă anul trecut, s-au deschis noi restaurante - iar acum văd că oamenii fug din nou".

Forţele ruseşti beneficiază de un deficit tot mai mare de aprovizionare cu muniţie în tabăra ucraineană, Moscova urmând să asigure 6 milioane de obuze în acest an cu o producţie accelerată şi cu livrări din Coreea de Nord şi Iran, potrivit unui oficial.

Deasupra a toate acestea planează pachetul de ajutor american de 60 de miliarde de dolari, blocat, victimă a luptelor interne, din cauză că republicanii din Camera Reprezentanţilor îi cer preşedintelui Joe Biden concesii privind imigraţia. În cazul în care aceste fonduri nu vor fi acordate, nu există nicio alternativă pentru Ucraina în cel mai negru moment al său, au declarat oficialii.

Departe de a fi în măsură să recucerească teritoriile ocupate, care era obiectivul de anul trecut, forţele Kievului se chinuie să ţină piept avansului Rusiei. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că Rusia ar putea fi capabilă să mobilizeze până la 300.000 de noi trupe până la 1 iunie.

Congresul SUA trebuie să acţioneze pentru a aproba ajutorul militar şi nu există nicio modalitate de a evita acest lucru, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe.

Statele Unite nu văd niciun semn de avansare iminentă a forţelor ruseşti, a declarat un oficial american, vorbind sub protecţia anonimatului.

Distrugerea, joi dimineaţă, a unei centrale termice la aproximativ 45 de kilometri sud de Kiev - cel mai mare producător din regiunea din jurul capitalei - a demonstrat vulnerabilitatea ţării în faţa atacurilor cu rachete. După atac, Zelenski a numit lipsa de apărare aeriană a armatei ca fiind "cea mai mare provocare" a acesteia.

Distrugerea centralei termice Trypilska a făcut parte dintr-un baraj de rachete şi drone ruseşti la nivel naţional care a lovit diverse ţinte, inclusiv uzine şi instalaţii de stocare a gazului, în cinci regiuni. Contractele futures europene de gaze naturale au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni, cu un salt de până la 7,1% al contractelor futures de referinţă.

Forţele ruseşti şi-au dezlănţuit, de asemenea, puterea de foc de-a lungul întregii linii de front şi au obţinut câştiguri marginale de la capturarea oraşului est-ucrainean Avdiivka în februarie. Trupele ruseşti încearcă să se apropie de puncte cheie din punct de vedere strategic, cum ar fi oraşul Chasiv Yar, la vest de Bahmut, în regiunea ucraineană Doneţk.

După luni de impas, Zelenski şi legislatorii ucraineni au accelerat o legislaţie contestată pentru a consolida rândurile forţelor combatante, aprobând o vârstă de recrutare mai mică şi reguli mai stricte pentru recrutare.

O preocupare cheie este Harkiv, pe care forţele ruseşti au încercat şi nu au reuşit să îl cucerească în campania de deschidere a războiului.

Apropierea oraşului de graniţa cu Rusia îl face vulnerabil la bombardamentele ruseşti. Forţele lui Putin l-au bombardat cu rachete balistice S-300 şi bombe plane, distrugând zone rezidenţiale şi aproape toată capacitatea locală de generare a energiei electrice.

Pentru prima dată de la începutul invaziei, mai puţin de jumătate dintre ucraineni cred că ţara poate recupera tot teritoriul confiscat de Rusia, potrivit unui sondaj realizat în februarie de Rating Group, cu sediul la Kiev. Şi, deşi majoritatea ucrainenilor încă mai cred în victorie, aceştia se întreabă din ce în ce mai mult ce ar putea implica aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe