Atentat cu bombă lângă ambasada Iranului din Beirut

Grupuri de rebeli înarmaţi
Grupuri de rebeli înarmaţi (STR / AFP / Getty Images)

Cel puţin 23 de persoane au fost ucise şi 150 au fost rănite marţi dimineaţă de un atentat cu bombă care a avut loc în apropierea Ambasadei iraniene din capitala libaneză Beirut, a raportat BBC News.

Mai multe clădiri au fost avariate în urma exploziei de marţi dimineaţa, au declarat martorii oculari. Mass-media libaneză locală a difuzat imagini live cu fum care ieşea din clădirea ambasadei.

Sudul Beirutului, inclusiv zona din jurul ambasadei iraniene, este considerată a fi un bastion Hezbollah, zona fiind ţinta mai multor atacuri în ultimele luni.

O bombă a explodat la poarta principală a ambasadei, iar clădirea cu trei etaje a fost deteriorată, a raportat Associated Press.

AP şi postul de televiziune al-Manar al Hezbollah au citat surse care au declarat că prima explozia a fost provocată de un atentator sinucigaş, în timp ce la a doua a fost folosită o maşină-capcană, care a făcut mult mai multe daune.

Ataşatul cultural iranian Ebrahim Ansari se află printre cei morţi. Prim-ministrul interimar Najib Mikati numit atacul "un act terorist laş", a raportat agenţia de ştiri libaneză NNA.

Corespondentul BBC susţine că cei responsabili pentru atac au vrut să trimită un mesaj clar pentru Iran şi Hezbollah. Un grup jihadist care are legături cu Al-Qaeda, Abdullah Azzam Brigăzile, şi-a asumat creditul pentru atac.

Hezbollah a atribuit atentatul de la ambasadă "alianţei israelo-occidentale" şi unor ţări arabe, potrivit AFP.

"Scopul este continuarea planului de crime, distrugere şi haos. (...). Este planul alianţei israelo-occidentale, iar interesele coincid cu cele ale regimurilor arabe şi grupurilor extremiste", a declarat Mohammad Raad, un deputat libanez membru al Hezbollah.

Luptătorii Hezbollah au avut un rol strategic într-o victorie obţinută de forţele siriene guvernamentale în Qusair, aproape de graniţa cu Libanul, la începutul lunii iunie.

Iranul este un susţinător major al grupului militant şiit libanez Hezbollah, care a trimis luptători în Siria să sprijine guvernul lui Bashar al-Assad.

Mişcarea Hezbollah, „Partidul lui Dumnezeu” în traducere, este un grup etnic şiit susţinut de Iran care are un rol central în politica din Liban, unde controlează guvernul din 2011. Militanţii săi luptă în Siria, alături de regimul preşedintelui Bashar Assad, într-un război civil în care rebelii încearcă să răstoarne regimul dictatorial al lui Assad.

Războiul din Siria şi valul de refugiaţi proveniţi din această ţară este destabilizator şi copleşitor pentru Liban, mai ales că există temeri că sute de mii de nou-veniţi nu se vor mai întoarce niciodată acasă, iar conflictul dintre sectele din Liban se va agrava, relata recent publicaţia germană Der Spiegel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe