O bombă loveşte Afganistanul înaintea încheierii acordului cu SUA

Preşedintele SUA, Barack Obama şi preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
16.11.2013

Un oficial al poliţiei afgane a declarat că o bombă a explodat la marginea vestică a capitalei Afganistanului, în apropierea locului unde va avea loc întâlnirea de săptămâna viitoare a Loya Jirga (mare consiliu- n.r.) pentru a discuta adoptarea unui controversat acord de securitate cu Statele Unite, scrie The Independent.

Hashmat Stanikzai, un purtător de cuvânt al şefului poliţiei din Kabul, a declarat sâmbătă că este clar pentru moment dacă a fost vorba de o bombă detonată de la distanţă sau de un atentat sinucigaş. Nu s-a raport încă dacă au fost înregistrate victime. Niciun grup nu a revendicat explozia.

Aproximativ 3.000 de „bătrâni” trebuie să se întâlnească săptămâna viitoare pentru că Loya Jirga va dezbate un acord care ar permite unor trupe americane să rămână în Afganistan după retragerea definitivă a trupelor internaţionale, la sfârşitul anului 2014.

Explozia a venit la câteva ore după ce preşedintele Hamid Karzai a anunţat că proiectul final al acordului a fost finalizat.

Dacă se va încheia într-adevăr un acord, acesta va linişti o mulţime de afgani, inclusiv membri ai forţelor de securitate ale ţării, care sunt dependente de finanţare şi provizii din SUA.

"Fără ajutorul Statelor Unite după 2014, nu există nicio îndoială că armata şi poliţia vor avea probleme", a declarat recent un oficial militar afgan de rang înalt, citat de Washington Post.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor