Autocarele de demonstranţi către Pungeşti - oprite de poliţie de trei ori

Protestatarii blochează utilajele Chevron la Pungeşti
Protestatarii blochează utilajele Chevron la Pungeşti (captură Facebook)

Românii fac front comun împotriva exploatării gazelor de şist.

În această dimineaţă, două autocare pline cu manifestanţi anti-fracturare-hidraulică au plecat din Piaţa Universităţii, spre Pungeşti. În drum spre Vaslui, autocarele au fost deja oprite de trei ori de filtre de poliţie.

În Pungeşti, sătenii şi cei ce li s-au alăturat în semn de solidaritate în lupta contra amplasării sondelor Chevron s-au strâns deja în "Tabăra de rezistenţă de la Pungeşti". "Înarmaţi" cu steaguri, bannere şi pancarde cu mesaje împotriva exploatării gazelor de şist, protestatarii îi aşteaptă pe românii care vin din toată ţara.

Plecarea autocarelor din Bucureşti a fost organizată pe Facebook, sub egida "Românii apără Vasluiul - Pe aici nu se trece" de grupul "Pentru Apă curată şi Contra Fracturare."

"Mergem să-i informăm, ca să ştie la ce să se aştepte. Dacă este nevoie, vom rămâne acolo, suntem foarte interesaţi să nu se pună nicio sondă în România", declara o protestatară din Bucureşti citată de realitatea, la urcare în autocar.

Chevron şi-a retras utilajele de lângă Pungeşti, însă manifestanţii vor o certitudine că Chevron renunţă la exploatările din zonă definitiv, după ce directorul Chevron România, Thomas Holst a declarat "Nu intenţionăm să renunţăm la operaţiunile din Pungeşti, ci doar le suspendăm."

Aşa cum au ieşit în stradă pentru Roşia Montană, români de pretutindeni vor ieşi în stradă şi pentru sătenii din Pungeşti:

Ploieştenii ies sâmbătă, ora 19, pe Platou Casa Albă, organizaţi şi ei pe Facebook:"Oamenii sunt omorâţi, călcaţi în picioare de câinii de pază ai bandiţilor din conducerea ţării! Cât să mai stăm indiferenţi?", este apelul care îi cheamă pe ploieşteni la protestul contra exploatării de şist.

Bucureştenii care îşi doresc să fie solidari cu sătenii de la Pungeşti dar nu pot ajunge la Vaslui sunt chemaţi sâmbătă, la ora 16, la un protest organizat chiar în faţa sediului Chevron, pentru a îi spune "corporaţiei ucigaşe să plece acasă!"

"NU CORPORATIA FACE LEGISTATIA!" este sloganul care îi uneşte pe bucureşteni.

Mangalioţii" vor ieşi şi ei duminică 20 octombrie, ora 14 pe străzi, pentru a protesta împotriva exploatărilor Chevron. Şi in zona Constanţa, Chevron are aviz pentru explorări.

Dacă eu tac,
Dacă tu taci,
Dacă noi tăcem,
Ei fac ce vor cu ţara NOASTRĂ!"

este apelul care îi uneşte pe românii din Mangalia, 2 Mai şi Liman. Ei vor ieşi în stradă pentru a protesta paşnic împotriva primelor sonde pe care Chevron, prin Prospecţiuni SA, urmează să le amplaseze în zona Arsa-Hagieni.

"Suntem solidari cu cei de la Pungeşti, cu Piaţa Universităţii, cu noi înşine!
Pentru că trebuie să ne apăram copiii, apa, casele!
Pentru ca guvernanţii aleşi de NOI trebuie să afle odată pentru totdeauna că puterea stă în mâinile poporului şi nu în buzunarele lor fără fund!
Pentru că ne-am săturat să fim minţiţi!
Pentru că ne-am săturat să fim trataţi ca nişte slugi!", scriu mangalioţii, pe pagina evenimentului organizat pe Facebook.

Pungeşti

Locuitorii din Pungeşti nu doresc sonde în proximitatea satului lor. Au auzit şi ei că fracturarea hidraulică poluează fântânile şi cauzează cutremure, din cauza uriaşelor cantităţi de apă injectate în sol. Chevron are aviz pentru a-şi amplasa prima sonda la mai puţin de un kilometru de casele satului.

Pentru a opri utilajele Chevron, sătenii au făcut miercuri un lanţ viu. Lanţul uman a fost rupt cu forţa de jandarmi şi cinci persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Un bărbat a făcut infarct.

Victoria obţinută de vasluieni, cu preţul zilelor şi nopţilor petrecute în frig, este însă numai una temporară, căci directorul Chevron România a intenţionat că nu intenţionează să renunţe la operaţiunile de la Pungeşti, ci doar să le suspende.

După intervenţia în forţă a jandarmilor şi, mai ales, după ce ţara s-a arătat solidară cu sătenii din Pungeşti, autorităţile locale au decis joi interzicerea amplasării sondelor în zonă şi organizarea unui referendum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne