Autorităţile chineze împiedică mass-media să raporteze despre uciderea unui sugar

Mii de locuitori din Chuangyuan s-au adunat în Piaţa Wenhua pe 5 martie pentru o veghe cu lumânări pentru a comemora uciderea copilului Haobo.
Mii de locuitori din Chuangyuan s-au adunat în Piaţa Wenhua pe 5 martie pentru o veghe cu lumânări pentru a comemora uciderea copilului Haobo. (Weibo.com)

Locuitorii din provincia nord-estică chineză Jilin jelesc uciderea unui copil şi sunt furioşi pe mass-media pentru că nu a relatat despre asta ca urmare a presiunii oficialilor comunişti.

Un băiat de 2 luni pe nume Xu Haobo a fost lăsat nesupravegheat într-o Toyota RAV4 în faţa unui supermarket din oraşul Changchun, în dimineaţa zilei de 4 martie. Maşina a fost furată şi copilul ucis ulterior.

Pe 5 martie, un bărbat de 48 de ani pe nume Zhou Xijun s-a predat poliţiei din Changchun şi a mărturisit ambele infracţiuni. Zhou a spus că după ce a condus maşina furată pe autostradă a descoperit copilul pe bancheta din spate, dar şi-a continuat drumul până în oraşul Gongzhuling, unde a sugrumat copilul şi l-a îngropat în zăpadă.

Mama copilului a fost dusă la Spitalul 208 al Armatei de Eliberare a Poporului, unde primeşte tratament pentru o cădere nervoasă, potrivit Beijing News.

Mii de locuitori s-au adunat la Piaţa Wenhua din Chuangyuan în noaptea de 5 martie pentru o ţine un priveghi la lumina lumânărilor pentru copilul Haobo. Luminile din piaţă au fost stinse, iar oamenii stăteau în tăcere lângă florile şi lumânările de pe pământul acoperit de zăpadă, a raportat China News.

În timp ce comunitatea jelea moartea copilului, ziarul oficial provincial, Ştirile Xinwenhua, nu a raportat nimic. În schimb, ştirile de pe prima pagină raportau despre "cele două reuniuni" din Beijing.

Liu Xiangnan, un fost reporter senior la Economic Observer, a postat un mesaj pe Weibo: "Moartea micului Haobo a şocat naţiunea. Cu toate acestea, ziarul regional Ştirile Xinwenhua nu a raportat despre tragedie şi a celebrat comuniştii pe prima pagină".

În după amiaza zilei de 6 martie, un reporter independent numit "Yingshidian" a postat veşti pe Weibo despre un ordin dat de Departamentul de Propagandă al provinciei Jilin pentru a reduce la tăcere mass-media locală privind uciderea lui Haobo.

Ordinul are patru părţi: 1) Limitaţi relatarea - crima nu are voie să apară pe prima pagină, iar eventualele rapoarte nu au voie să depăşească o jumătate de pagină; 2) Utilizaţi raportul standard emis de agenţia de ştiri Xinhua şi promovaţi aşa-numita "energie pozitivă" a poliţiei privind soluţionarea cazului; 3) Nu criticaţi autorităţile şi nu raportaţi într-un ton emoţional; 4) Opriţi raportarea privind cazul pe 6 martie.

Mulţi internauţi s-au supărat când au aflat despre acest ordin, iar postarea a fost ulterior ştearsă de pe Weibo, dar republicată de mii de ori în comentarii.

Actriţa Sun Haiying a comentat pe Weibo: "Judecând după uciderea crudă a unui copil în provincia Jilin, este destul de evident că sistemul de învăţământ din China din ultimii 60 de ani a creat o societate fără umanitate. Oamenii din toată lumea încep să îşi dea seama de natura vicleană şi rea a poporului chinez. "Cele două reuniuni" anuale de la Beijing ar trebui înlăturate complet".

Un internaut a încărcat un clip video pe Youku, un site chinez similar cu youtube, cu declaraţia lui Li Chunkuo, unchiul mamei copilului. Li a condamnat ferm poliţia pentru că nu a prins hoţul de maşini înainte ca acesta să fi ucis copilul.

"Am raportat [furtul maşinii] la poliţie la ora 07:20", a relatat Li. "Iar în jurul orei 9:00 maşina furată era parcată lângă secţia de poliţie din comuna Yongfa, oraşul Gongzhuling. Poliţia are legături complexe la nivel naţional, dar la două ore după ce am raportat incidentul au lăsat hoţul să scape chiar din faţa secţiei lor. De ce nu au oprit maşina furată?"

Zvonuri neconfirmate au indicat că Zhou Xijun, bărbatul care s-a predat, a făcut acest lucru pentru a-l scăpa pe fiul său, Zhou Lei, care este adevăratul criminal şi care este acum pe fugă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe