Autorităţile de la Tiraspol pregătite să desfăşoare un referendum - Evgheni Şevciuk

Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.
Liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. (VADIM DENISOV/AFP/Getty Images)

Liderul regiunii transnistrene, Evgheni Şevciuk, a declarat marţi că autorităţile de la Tiraspol sunt pregătite să desfăşoare un nou referendum privind independenţa regiunii, informează timpul.md., citând portatlul rus ria.ru.

Potrivit sursei citate, Şevciuk a mai precizat însă că plebiscitul va fi organizat numai dacă voinţa exprimată de oameni va fi recunoscută ulterior şi respectată. Anterior, în raioanele de est ale Moldovei au mai fost organizate referendumuri similare, însă niciunul nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională.

Reamintim că la scurt timp după alipirea Crimeei de către ruşi, preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a trimis o scrisoare preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei cerând examinarea posibilităţii anexării Transnistriei la Federaţia Rusă.

La momentul respectiv, Titus Corlăţean, ministrul de Externe al României a declarat că celebra scrisoare prin care autorităţile de la Tiraspol cereau alipirea Transnistriei la Rusia, nu a fost înregistrată la Duma de Stat, aşadar "nu se poate vorbi de un risc concret ca în Transnistria să se întâmple la fel ca în Crimeea."

Actualmente, Transnistria este o zonă de conflict îngheţat însă există temeri că Rusia ar încerca să destabilizeze situaţia. Deşi Moldova a cerut Moscovei să-şi retragă trupele din zonă, ruşii continuă să menţină soldaţi în Transnistria, inclusiv forţe speciale. Mai mult, Kievul avertiza recent că Rusia trimite ”omuleţii verzi” în regiune.