SBU: Rusia încearcă să transfere un poligon în regiunile ocupate ale Ucrainei

Convoiul "umanitar" trimis de Kremlin în Ucraina, parcat la graniţa rusă, 20 august
Convoiul "umanitar" trimis de Kremlin în Ucraina, parcat la graniţa rusă, 20 august (DMITRY SEREBRYAKOV/AFP/Getty Images)

Serviciile de Securitate ale Ucrainei (SBU) au acuzat joi Rusia că încearcă să transfere în Ucraina un poligon adus din regiunea rusă Rostov, în scopul de a antrena paramilitari pentru forţele pro-ruse din Doneţk şi Lugansk, relatează presa ucraineană.

”Rusia desfăşoară operaţiunea Domino pentru antrenarea militară a insurgenţilor pe teritoriile ocupate în Doneţk şi Lugansk”, a declarat Markian Lubkivsk, un oficial din cadrul SBU.

Oficialul de la Kiev a menţionat că serviciile speciale ucrainene au reuşit să obţină numele şi rangurile participanţilor principali la această operaţiune.

Mai mult, oficialul ucrainean arată că ultimul convoi rus trimis în regiunile ocupate ale Ucrainei săptămâna trecută transporta, de fapt, echipamentul necesar acestui poligon.

Moscova a trimis cel puţin cinci convoaie formate din sute de tiruri în regiunile ocupate ale Ucrainei, susţinând că acestea conţin ajutoare umanitare.

Oficialii ucraineni au prezentat o serie de dovezi care arătau că insurgenţa militară din estul Ucrainei a fost orchestrată de către Rusia, precum şi faptul că armata naţională rusă a intervenit direct în conflictele din teritoriile ucrainene estice şi Crimeea.

Occidentul a sprijinit acuzaţiile Kievului şi a aplicat Rusiei mai multe nivele de sancţiuni economice, care au stârnit un răspuns asemănător din partea Moscovei.

Iar după încălcarea de către forţele pro-ruse din Doneţk şi Lugansk a acordului de pace de la Minsk prin organizarea unor aşa numite alegeri locale, Occidentul a avertizat Rusia - care a informat că recunoaşte formal alegerile din teritoriile ocupate - cu o nouă serie de sancţiuni.