Autorităţile ruse au reţinut al 12-lea suspect în legătură cu atacul terorist de la Moscova

Crocus Mall după atentatul din 22 martie 2024
Crocus Mall după atentatul din 22 martie 2024 (Stringer/AFP/Getty Images)
Redacţia
28.04.2024

Un alt cetăţean tadjik a fost arestat preventiv din cauza presupusei sale legături cu atacul terorist de la Crocus City Hall din 22 martie, potrivit unei hotărâri a unui tribunal din Moscova din 27 aprilie, informează The Kyiv Independent

Instanţa a susţinut că bărbatul - Dzhumakhon Kurbonov - este suspectat că a furnizat altor persoane implicate în atac bani şi "mijloace de telecomunicaţii" şi a decis că acesta ar trebui să rămână în detenţie cel puţin până la 22 mai.

Media rusă de stat RIA Novosti a afirmat că Kurbonov locuia într-un cămin din Moscova şi lucra neoficial în Rusia.

Potrivit publicaţiei independente ruse Meduza, audierea în instanţă a avut loc cu uşile închise.

Meduza afirmă că presa rusă a raportat la 26 aprilie că un cetăţean tadjik născut în 2003 a fost reţinut în cadrul anchetei în curs de desfăşurare privind atacul terorist.

Mai mulţi bărbaţi înarmaţi au deschis focul la Crocus City Hall din Krasnogorsk, o suburbie a Moscovei, în seara zilei de 22 martie, omorând cel puţin 145 de persoane şi rănind alte peste 500. O ramură a Statului Islamic (ISIS) a revendicat atacul la scurt timp după aceea.

Mai mult de jumătate dintre suspecţii care au fost reţinuţi sunt din Tadjikistan, dintre care patru sunt acuzaţi că au comis personal atacul. Aceştia au apărut în instanţă prezentând semne clare de abuz din partea autorităţilor ruse.

Incidentele xenofobe au fost raportate în masă după atac, de asemenea, cazuri în care migranţii din Asia Centrală au părăsit Rusia de teama unor potenţiale represalii şi a rasismului în creştere.

Milioane de tadjici şi alţi migranţi din Asia Centrală fie trăiesc permanent în Rusia, fie lucrează acolo în mod sezonier. Banca Mondială a estimat în 2022 că remitenţele de la lucrătorii migranţi reprezentau până la 50% din PIB-ul Tadjikistanului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor