Autostrăzi prin mijlocul Bucureştiului! Noua victorie împotriva proiectului penetraţie Ciurel (video)

Conferinţă de presă la ActiveWatch despre străpungerea Ciurel, 10 noiembrie 2014
Conferinţă de presă la ActiveWatch despre străpungerea Ciurel, 10 noiembrie 2014 (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

Material video pe pagina originală Epoch Times

Cetăţenii din Grupul de Iniţiativă „Oponenţă Proiect Străpungere - Ciurel - A1” au obţinut o nouă victorie importantă în lupta pentru oprirea construirii unei "autostrăzi urbane" prin Bucureşti, respectiv au obţinut anularea în instanţă a actului prin care edilii capitalei au aprobat Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru Penetraţie Splaiul Independenţei-Ciurel-Autostrada Bucureşti Piteşti, ca nelegal emis” (prin hotărârea 7136/2014 din 04.11.2014). Decizia nu este definitivă.

În cadrul unei conferinţe susţinute luni la sediul ActiveWatch Bucureşti, reprezentanţi ai grupului de iniţiativă, sprijiniţi de Centrul de Resurse pentru Participare Publică (wwww.ce-re.ro) au explicat semnificaţiile victoriei obţinute în instanţă. La conferinţă au luat parte Dumitru Dobrev, avocatul care a obţinut anularea de către Tribunalul Bucureşti a HCGMB nr. 131/30.08.2012 privind aprobarea PUZ-ului, precum şi Nicuşor Dan, preşedintele asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Proiectul

Primăria Capitalei a început lucrările la drumul expres spre Autostrada Bucureşti-Piteşti în 2010. Licitaţia pentru executarea lucrării a fost câştigată de către consorţiul JV Bogl - Astaldi - Euroconstruct -Tehnologică şi Proiect Bucureşti, termenul estimat pentru finalizare fiind de 35 luni, de la începerea lucrării, respectiv anul 2014, potrivit Hotnews.

Lucrările au început în baza unei autorizaţii emise în regim de urgenţă (deşi nimic nu justifică urgenţa unui astfel de proiect), fără să existe un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, fără dezbateri publice asupra necesităţii proiectului şi fără ca cetăţenii din zonă să fie întrebaţi dacă doresc sau nu o astfel de contrucţie.

Traseul noului drum expres spre Autostrada Bucureşti-Piteşti (penetraţia Splaiul Independenţei - Ciurel - Autostrada Bucureşti - Piteşti) a fost aprobat de Consilierii generali ai Capitalei la sfârşitul lunii august 2012, în condiţiile în care lucrările la Pasajul Ciurel erau începute încă din 2010.

Potrivit Planului Urbanistic Zonal aprobat de consilieri drumul expres va porni de la intersecţia bd. Virtuţii cu Splaiul Independenţei, va merge pe lângă Lacul Morii până la intersecţia cu bd. Uverturii, după care trece pe lângă staţia de tratare a apei Roşu-Militari şi iese din Bucureşti prin comuna Chiajna. Traversează Centura Capitalei, trece prin Comuna Dragomireşti-Vale şi iese în A1, la km 13, Pod Ciorogârla.

În vara anului 2011, cetăţenii din strada Piatra Craiului colţ cu Splaiul Independenţei (Regie), s-au trezit că strada lor este închisă peste noapte cu buldozere, excavatoare etc., în pofida faptului că nimeni nu îi informase despre ceea ce se întâmplă. Primăria Municipiului Bucureşti începuse să lucreze la străpungerea Drumul expres Ciurel - Splaiul Independenţei - Autostrada A1 Bucureşti Piteşti, inclusă ulterior în PUZ-ul aprobat prin Hotărârea Consilului General al Municpiului Bucureşti 131/30 din august 2012, (hotărârea anulată pe 4 noiembrie în instanţă de avocatul Dumitru Dobrev).

Nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă, cetăţenii din Piatra Craiului s-au aliat cu cei din Lacul Morii, afectaţi şi ei de noile planuri ale PMB şi împreună au decis să se opună proiectului.

Cetăţenii din zonă au intentate mai multe procese, obţinându-se deja o serie de victorii. Printre acestea se numără decizia de suspendare irevocabilă a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat prin HCGMB 131/2012 pentru proiectul „Penetraţie Splaiul Independenţei Ciurel Autostrada Bucureşti Piteşti” dispusă de către Curtea de Apel Bucureşti (prin hotărârea 1920/2013 din data de 26.04.2013) şi decizia de anulare irevocabilă referitoare la Autorizaţia de Construcţie nr. 209 din 21.06.2010 având obiectivul „Penetraţie şi racord Splaiul Independenţei Ciurel Autostrada Bucureşti Piteşti: Lucrări peste Dâmboviţa între strada Piatra Craiului şi Sos Virtuţii", parte din acelaşi proiect, dispusă de către Curtea de Apel Bucureşti (prin hotărârea 5174/2013 din 21.11.2013.)

Problemele care se ridică cu acest proiect sunt multiple, au explicat atât cetăţenii care au intentat procese Primăriei, cât şi dl Nicuşor Dan şi avocatul Dumitru Dobrev.

Practic, acest proiect pe care Primăria îl dă drept necesar motivând că va fluidiza traficul este un fel de autostrada urbană visată de Nicolae Ceauşescu, un proiect la fel de megalomanic şi ne-necesar ca şi Casa Poporului şi reşapat în 2006 de Adriean Videanu, care a declarat proiectul de utilitate publică.

"În 2006, o comisie din cinci oameni înfiinţată de Videanu special pentru Podul Basarab, fără să meargă pe teren, fără un studiu, fără să estimeze costul, a semnat o hârtie prin care spun că lucrarea este de utilitate publică." a explicat Nicuşor Dan.

Utilitatea publică este însă mai mult decât discutabilă. Proiectul nu doar că nu va fluidiza traficul, ci va duce la agravarea acestuia, la creşterea nivelului de poluare şi va pune în pericol alimentarea cu apa potabilă a oraşului. Drumul expres “Penetraţie Splaiul Independenţei Ciurel Autostrada Bucureşti Piteşti”, drum estimat de trafic intens, va trece la câţiva metri de Staţia de tratare a apei de la Roşu care alimentează cu apa potabilă peste 30% din Bucureşti. Pentru acordarea avizului pentru realizarea “drumului expres”, Apa Nova a cerut derogare de la legislaţia privitoare la normele de securitate sanitară, au mai explicat membrii grupului de mediu.

"Apa Nova, constrânsă, probabil că au fost pile de la primărie, le-a dat aviz în care le-a spus, "da, va dăm aviz pozitiv, cu condiţia să modificaţi legea. Legea de fapt e o Hotărâre de Guvern care este transpunerea unei directive europene care spune că nu avem voie să facem obiective care poluează lângă instalaţii de apa potabilă şi pe care Guvernul României nu o poate schimba fiindcă a negociat tratatul de aderare şi ală e bătut în cuie.", a explicat dl Dobrev, avocat partner la casa de avocatură Dobrinescu Dobrev.

Totodată, proiectul, al cărui cost estimat în Master Planul din 2008 se ridica la nu mai puţin de 405.368.902 EURO din care lucrări de construcţie 238.000. va pune în pericol două site-uri arheologice, respectiv “Dealul Ciurel” şi “Militari – Câmpul Lui Boja” (pentru care există şi interdicţie de construire) acestea fiind situate pe terenul aferent “Penetraţiei Splaiul Independenţei Ciurel Autostrada Bucureşti Piteşti.

Membrii grupului de iniţiativă au arătat că lucrările care se desfăşoară în prezent la şantierul podului peste Dâmboviţa, între strada Piatra Craiului şi şos Virtuţii, podul peste Dâmboviţa în zona şoseaua Virtuţii sun în afara legii deoarece PUZ-UL în care este inclus acest proiect este suspendat irevocabil şi în plus o autorizaţie de construcţie pentru acest obiectiv a fost anulată irevocabil.

Interese, interese

Deşi conform celor prezenţi la şedinţa proiectul este departe de a fi oportun pentru cetăţeni, edilii capitalei insistă pentru continuarea lui. În faimoasa şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti din 4 septembrie, nou formată majoritate formată de PSD cu ajutorul celebrei ordonanţe a traseismului local a încercat să adopte hotărârea pentru declanşarea procedurilor de expropriere pentru imobilele situate pe amplasamentul lucrării Penetraţie Bulevard Timişoara, lucrările de lărgire a şoselei Fabrica de Glucoză sau proiectul Penetraţiei Splaiul Independenţei - Ciurel - Autostrada Bucureşti-Piteşti - etapa I. Demersul a eşuat, acest tip de proiect necesitând voturile favorabile a doua treimi dintre consilierii generali, însă arată că proiectul este actual şi de mare interes.

Pe lângă faptul că nu e deloc exclus să se fi luat şi dat comisioane pentru lucrările la autostradă - Nicuşor Dan a reamintit că unul din motivele pentru care a fos arestat Mădălin Dumitru, fostul director al Direcţiei Infrastructură din Primăria Capitalei a fost luarea de comisioane pentru contracte pe bani publici- mai există şi alte interese, de natură imobiliară.

"Va aduc aminte că responsabilul din primărie pentru această lucrare, Mădălin Dumitru, este în arest preventiv, inclusiv pentru penetrarea Ciurel. Mi se pare, din nou, halucinant că Primăria Municipiului Bucureşti, în loc să deservească cetăţenii, să ajungă să se lupte tot timpul cu ei, ca să impună nişte lucruri de care în mod evident cetăţenii nu doar că nu beneficiază, ci le afectează şi calitatea vieţii!", a declarat dr. Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Mai mult, "autostrada se va transforma într-un paradis al rechinilor imobiliari", a declarat dl Dumitru Dobrev, explicând că, potrivit PUZ-ului, în pe ambele părţi ale autostrăzi sunt aprobate blocuri de P + 14, 15 etaje "pe modelul celor din Coreea de Nord."

"Se vor face apartamente ieftine de 50 de metri pătraţi în blocuri de 15 etaje, fără niciun strop de verdeaţă între ele şi aceasta este o miză a acestui proiect", a explicat dl Dobrev dând drept exemplu Phenianul, traversat de autostrăzi urbane mărginite de blocuri de 20 de etaje.

"Pentru oamenii aceia soarele va apune mai devreme", a declarat dl Dobrev. "Va aduc aminte că acum doi ani s-a votat acest PUZ pentru autostradă suspendată. Autostrada suspendată nu se mai face, dar blocurile au rămas pe PUZ", a arătat şi Nicuşor Dan.

Cetăţenii din Grupul de Iniţiativă „Oponenţă Proiect Străpungere - Ciurel - A1” îşi se vor putea bucura de victoria în instanţă abia peste trei patru luni. Dl avocat Dobrev estimează că primăria va ataca decizia din 4 noiembrie a Tribunalului Bucureşti dar se declara încrezător că va câştiga lupta cu autoritatea publică, în beneficiul cetăţenilor din Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne