AVAS: Angajaţii Autorităţii nu sunt implicaţi în dosarul fraudelor bancare

Epoch Times România
06.11.2012

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) precizează, prin intermediul unui comunicat, că angajaţii instituţiei nu sunt implicaţi în dosarul fraudelor bancare.

"Conducerea AVAS nu are informaţii din care să reiasă o eventuală implicare a angajaţilor autorităţii în cercul infracţional, fiind fermă în privinţa pedepsirii actelor de corupţie, conform prevederilor legale în vigoare", se arată în comunicat.

Totodată, se face menţionarea că Aurel Şaramet, director al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, implicat în dosar, a fost director general executiv al FPS în perioada 1992 – 1993, instituţie ce a precedat AVAS.

Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru şase dintre cele 24 de persoane învinuite în dosarul fraudelor bancare, printre acestea numărându-se Dragoş Diaconescu, fost general DIE şi Daniel Ruse, unul dintre liderii grupării.

Printre arestaţi se află şi un oficial al Ministerului Economiei.

În cazul a doi dintre inculpaţi, instanţa a dispus măsura interdicţiei de a nu părăsi ţara, în timp ce pentru vicepreşedintele BRD, Claudiu Cercel, alături de alte 15 persoane interdicţia de a nu părăsi localitatea.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, magistraţii Tribunalului Călăraşi au emis, mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele a 10 persoane învinuite în dosarul privind fraudele bancare în valoare de circa 22 de milioane de euro.

Procurorii DIICOT au propus vineri instanţei arestarea preventivă a 33 de persoane implicate într-o reţea amplă de fraudare a mai multor bănci. Printre cei duşi în faţa instanţei s-au aflat Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte Băncii Române de Dezvoltare (BRD), fostul general în cadrul SIE Florian Dragoş Diaconescu şi Daniel Ruse, unul dintre lideii grupării.

Joi, procurorii DIICOT au efectuat 50 de percheziţii în acest caz, în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu, la o reţea care a obţinut zeci de credite de la mai multe bănci, activitatea infracţională fiind sprijinită şi de Aurel Şaramet, director al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, mai mulţi şefi de bănci şi angajaţi în Ministerul Economiei.

Conform procurorilor, în perioada 2010-2012, membrii unui grup infracţional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse - au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate. Învinuiţii au obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către liderii grupării.

Potrivit DIICOT, activitatea infracţională a fost sprijinită de către învinuiţii Aurel Şaramet, având calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel - Duca, vicepreşedinte al unei unităţi bancare (BRD), Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Atanasiu Andrei, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri şi Diaconescu Florian Dragoş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor