Avioane de luptă turceşti atacă poziţiile kurde din interiorul Irakului

La o zi după ce un atac cu o maşină capcană în capitala turcă a provocat moartea a aproape 40 de persoane, Turcia a lansat mai multe atacuri aeriene asupra poziţiilor militanţilor kurzi din Irak. Ankara a învinuit PKK pentru atac, deşi grupul nu şi-a asumat răspunderea.
Soldaţi turci în apropiere de graniţa turco-siriană, în districtul Suruc.
Soldaţi turci în apropiere de graniţa turco-siriană, în districtul Suruc. (Captură Foto)

Avioanele de luptă turceşti au lovit luni tabarele militanţilor kurzi din nordul Irakului, la o zi după ce 37 de oameni au fost ucişi într-un atac cu maşină capcană în Ankara. Oficialii securităţii au susţinut că în atac au fost implicaţi doi luptători din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK): un bărbat şi o femeie.

Atacul de duminică, care a avut loc în centrul Ankarei la o distanţă de câteva sute de metri de Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Interne, a fost al doilea atac de acest gen în inima administrativă a capitalei turce în mai puţin de o lună.

Nimeni nu şi-a asumat răspunderea pentru ultimul atac, dar oficialii securităţii au declarat agenţiei de ştiri Reuters că o membră a PKK a fost implicată în atac. O sursă a poliţiei a susţinut că o mână a acesteia, care a fost retezată, a fost descoperită la 300 metri de locul exploziei. Grupul militant PKK luptă de peste 3 decenii pentru obţinerea autonomiei kurzilor în sud-estul Turciei.

Dovezile obţinute sugerează că femeia s-a născut în 1992, provine din oraşul estic Kars, situat lângă graniţa armeană, şi s-a alăturat grupului militant în 2013, au susţinut oficialii securităţii, care au adăugat că cel de-al doilea suspect este un cetăţean turc care are, de asemenea, legături cu PKK.

Vicepremierul turc Numan Kurtulmuş a declarat că femeia a fost în mod sigur unul dintre sinucigaşii cu bombă, în timp ce al doilea sinucigaş a fost un bărbat, a cărui identitate încă nu a fost confirmată. Cel puţin 11 persoane au fost arestate şi altele 10 sunt căutate în legătură cu atacul, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe