Rusia acuză Turcia de expansiune militară în Siria

Moscova are dovezi că soldaţii turci operează pe teritoriul sirian, a anunţat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Legăturile dintre Rusia şi Turcia au continuat să se deterioreze de când Ankara a doborât un avion rusesc de luptă în noiembrie 2015.
Soldaţi turci patrulează în Ceylanpinar, un oraş la graniţa turco-siriană.
Soldaţi turci patrulează în Ceylanpinar, un oraş la graniţa turco-siriană. (Captură Foto)

Într-un interviu acordat postului rusesc de televiziune REN TV, Lavrov a acuzat Turcia că îşi extinde prezenţa în nordul Siriei pentru a împiedica luptătorii kurzi să îşi consolideze poziţiile.

“Conform informaţiilor noastre, [turcii] sapă tranşee la câteva sute de metri de graniţă în interiorul Siriei”, a precizat Lavrov, adăugând că guvernul său a primit rapoarte privind prezenţa tancurilor turceşti pe teritoriul sirian.

“În timp ce a cerut ca poziţiile kurzilor să nu fie întărite în Siria, Turcia a început să afirme că are dreptul suveran de a crea anumite zone de siguranţă pe teritoriul sirian”, a adăugat oficialul rus.

Turcia a încercat de mult timp să îşi forţeze aliaţii occidentali să creeze o zonă de siguranţă în interiorul Siriei pentru a proteja refugiaţii şi grupurile rebele. Dar pentru Ankara, o zonă de siguranţă ar fi, de asemenea, şi o cale pentru a contracara progresul realizat de forţele kurde siriene care, spre iritarea turcilor, sunt susţinute atât de SUA cât şi de Rusia.

Relaţiile dintre Moscova şi Ankara s-au deteriorat puternic după ce Turcia a doborât un bombardier rusesc de-a lungul graniţei turco-siriene în noiembrie 2015. Ankara a declarat că avionul rusesc a pătruns în spaţiul său aerian în ciuda avertismentelor. Moscova a negat, susţinut că avionul său opera în interiorul graniţei siriene.

De atunci, Rusia a ridicat miza şi a vizat Turcia în locul ei cel mai vulnerabil: problema kurdă.

Luna trecută, luptătorii kurzi sirieni au profitat de loviturile aeriene ruseşti asupra grupurilor de opoziţie siriene susţinute de Turcia pentru a înregistra unele rezultate pe câmpul de luptă, forţând astfel Ankara să tragă focuri de artilerie asupra poziţiilor kurde din Siria.

Între timp, Moscova a cerut ca luptători kurzi din Siria să fie incluşi în discuţiile de pace din Geneva, o mişcare pe care Turcia a încercat să o blocheze, conform Deutsche Welle.

Neînţelegerile cu privire la kurzii sirieni au tensionat de asemenea relaţiile dintre SUA şi Turcia, în condiţiile în care Washingtonul percepe kurzii ca fiind unii dintre cei mai buni luptători în războiul împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

În schimb, Ankara percepe luptătorii kurzi sirieni ca o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care poartă o luptă veche de trei decenii împotriva statului turc pentru a obţine o autonomie mai mare şi mai multe drepturi pentru minoritatea kurdă din Turcia.

Turcia este îngrijorată de faptul că autonomia kurzilor sirieni şi expansiunea lor în Siria ar putea avea un efect negativ asupra populaţiei kurde aflate pe teritoriul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe