Avionul ministrului german de externe a dispărut de pe radare "câteva ore"

Şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier. (arhivă)
Şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier. (arhivă) (wikipedia.ro)

Avionul lui Frank-Walter Steinmeier, ministrul de Externe al Germaniei, a dispărut sâmbătă mai multe ore de pe ecranele radarelor în timpul unei călătorii în Asia, alarmând oficialii guvernamentali.

Ministrul zbura de la Seul, din Coreea de Sud, către Jakarta, Indonezia, atunci când a avut loc incidentul, a relatat Bild-Zeitung.

Avionul A 340, ”Theodor Heuss”, a decolat din Seul la ora 3 şi trebuia să aterizeze în Jakarta - următoarea destinaţie din Asia - după şapte ore. Steinmeier era însoţit de actriţa Natalia Worner, care se pregătea pentru rolul său din serialul german de televiziune ”The Diplomat”.

Vreamea a fost bună până când a ajuns la Insula Borneo, când avionul a întâlnit o furtună, iar pilotul a decis să-i schimbe cursul.

Se presupune că centrul de controlul al traficului aerian din Jakarta nu a fost informat despre această manevră, însă a transmis ambasadei germane că avionul se îndreaptă spre Berlin. Radarul din Jakarta nu putea localiza avionul lui Steinmeier.

Ambasada germană a încercat să contacteze biroul guvernamental din Berlin, dar nimeni n-avea un răspuns cu privire la locaţia ministrului şi nu se putea intra în contact cu avionul din cauza furtunii.

Cu numai 40 de minute înaintea orei de aterizare stabilite în aeroportul din Jakarta, avionul a reapărut pe radar iar oficialii indonezieni au informat ambasada germană.

Încă nu se ştie de ce credea controlul de trafic aerian al Indoneziei că Steinmeier se îndrepta spre Berlin.

Acesta nu este primul caz în care Steinmeier a avut probleme de acest fel. În august, acesta a trebuit folosească avionul omologului său ceh Lubomir Zaoralek, iar în martie şi aprilie, a trebuit să-şi schimbe programul din cauza problemelor tehnice cu mijlocul de transportul.

.