Avizul geologic obţinut de RMGC este un fals

Roşia Montană
Roşia Montană (Sean Gallup / Getty Images)

Avizul geologic obţinut de RMGC pentru exploatările de la Roşia Montană este un fals. Deşi din documentele RMGC rezultă că exploatările nu prezintă pericol nici pentru mediu, nici pentru oamenii din zonă, în realitate lucrurile nu stau deloc aşa.

În avizul oficial acordat de IGR în 2011 companiei RMGC, în vederea obţinerii acordului de mediu, se afirma că „bazinul iazului de decantare nu prezintă falii, fisuri sau alte anomalii care ar putea determina sau facilita aparţia unor infiltraţii sau ar afecta stabilitatea barajului iazului de decantare".

Este fals, explică fostul director al IGR, Ştefan Marincea. Intr-un interviu acordat publicaţiei Gândul cu trei zile înainte să fie demis, Marincea a explicat că în zona Roşia Montană ar exista 19 falii care vor face din viitorul iaz de decantare o bombă cu ceas. În caz de cutremure, stratul permeabil al lacului de decantare ar putea fi fisurat iar apa infestata cu cianuri s-ar scurge în pânza freatică care alimentează reţelele de apă potabilă ale oraşului Abrud.
”Există fisuri şi falii pe bazinul de decantare. Faliile asigură o comunicare facilă între şlamul cianurat cu multă apă din viitorul bazin şi pânza freatică. Ceea ce este foarte grav, pentru că din cauza situaţiei formaţiunilor geologice din regiune va fi afectat direct oraşul Abrud”, spune Marincea, care a precizat că din hărţile depuse la dosar de RMGC faliile seismice au dispărut.

În studiul pentru obţinerea avizului de mediu, RMGC au folosit hărţile Institutului Naţional Geologic fără a preciza sursa, cât despre harta amplasării bazinului iazului de decantare aceasta a fost copiată, RMGC având grija ca pe hartă să nu mai apară faliile pe care geologii le-au identificat.

De asemenea, geologii au descoperit în Valea Cornei izvoare active, care şi ele, odată infestate cu deşeuri ar polua apele oraşului Abrud, alt fapt care nu se precizează în avizul geologic semnat de Ştefan Grigorescu, fost director al RMGC.

La cererea Ministerului Mediului, în decembrie 2011, specialiştii geologi au mers la Roşia Montană pentru a vedea dacă în zonă sunt roci permeabile, care ar permite ca apa infestată să ajungă uşor în pânza freatică.

Specialiştii IGR nu au ajuns la concluzii în favoarea exploatărilor RMGC. Ştefan Marincea a declarat pentru Gândul că rocile în care este proiectat să fie sistemul iazului de decantare, rocile sunt...nişte nisipuri consolidate.

„Este o coloană de pulbere de 130 de metri care le va presa. Poţi să faci şi cel mai solid baraj din univers ele tot se vor disloca. Nu sunt roci care să reziste”, explică Ştefan Marincea.

"Lacul de cianură care va fi construit ocupă o suprafaţă de aproximativ 400 de hectare. Malul stâng al Văii Corna sunt roci permeabile străbătute de o serie întreagă de fracturi. În partea superioară a bazinului Văii Corna, peste rocile sedimentare se află aglomerate vulcanice, andezitice, în care sunt acumulări foarte mari de apă. La fiecare zece metri întâlneşti câte un izvor. Vreau să spun că partea superioară a bazinului Corna şi versantul stâng prezintă mari fenomene de instabilitate, alunecări de teren, falii, care pun în pericol iazul de decantare proiectat pentru viitoarea exploatare", avertizează şi Aurel Sântimbrean, geolog Roşia Montană, citat de Realitatea.

Chiar dacă cei de la Roşia Montană Gold Corporation susţin că nu există falii, nu există fracturi, nu există pânză freatică, echipa noastră a spus contrariul. Există fisuri şi falii pe bazinul de decantare. Faliile asigură o comunicare facilă între şlamul cianurat cu multă apă din viitorul bazin şi pânza freatică. Ceea ce este foarte grav, pentru că din cauza situaţiei formaţiunilor geologice din regiune va fi afectat direct oraşul Abrud. De acolo, din bazinul Văii Corna, se alimentează acviferele care sunt interceptate de forajele care alimentează cu apă oraşul Abrud”, a sintetizat Marincea pentru Gândul concluziile la care au ajuns geologii în urma vizitei în Apuseni.

Având în vedere constatările specialistilor, avizul din partea Institutului Naţional de Geologie nu ar fi trebuit emis in veci. Cu toate acestea, fostul director al Institutului "a falsificat datele din teren" afirmă Marincea, şi astfel avizul a fost dat."

Ştefan Marincea afirmă că raportul făcut de geologi la Roşia Montană a fost ignorat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne