Avocat: Poliţişti moldoveni ar contribui la răpirea şi arestarea, pe teritoriul R. Moldova, a persoanelor urmărite penal în Transnistria

Cazuri de răpiri au loc frecvent în ultimii ani şi arată că autorităţile R. Moldova nu dispune de mecanisme eficiente de garantare a drepturilor persoanelor care se află legal pe teritoriul său, constată Promo-LEX.
Arestare.
Arestare. (bailbondaustintx.com)

Portalul DnestrTV de la Bender a publicat o scrisoare scrisă de mână care este atribuită fostului şef al Internelor de la Tiraspol, Ghenadi Kuzmiciov, în care acesta susţine că în 2018 a fost răpit pe teritoriul Republicii Moldova de poliţia moldoveană şi apoi transmis structurilor de forţă transnistrene, unde a fost supus torturii şi bătut, printre altele şi pentru că ar fi refuzat să depună mărturie împotriva fostului lider al regiunii, Evgheni Şevciuk, transmite Radio Europa Liberă.

Kuzmiciov cere să fie vizitat de un reprezentant consular al Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău şi spune că în prezent este izolat în celula 29 a închisorii Hlinaia din raionul Grigoriopol din stânga Nistrului şi i se refuză asistenţa medicală de care are nevoie.

Potrivit sursei citate, avocatul Veaceslav Ţurcan, care îl apără în instanţă pe fostul şef al Internelor de la Tiraspol susţine că poliţişti moldoveni ar contribui la arestarea, pe teritoriul R. Moldova, a persoanelor care sunt urmărite penal în regiunea secesionistă. Mai mult, acesta subliniază că ancheta procurorilor pe cazul răpirii lui Kuzmiciov din apropierea oraşului Chişinău a fost suspendată, iar cei care au admis încălcarea gravă a drepturilor omului nu sunt traşi la răspundere.

„Participarea poliţiştilor la furtul, răpirea unei persoane, este răspunderea directă a R. Moldova şi în aşa cazuri ori se face urmărirea penală eficientă şi se dovedeşte acest lucru prin accesul la materiale sau se mimează urmărirea penală şi atunci ni se deschide direct calea la CEDO.

Nu e vorba de Kuzmiciov, ci de standarde care trebuie să fie respectate în privinţa tuturor cetăţenilor din ţară noastră. Am impresia că procurorii se tem. Ei îşi dau seama că aici sunt interesele unor persoane cu funcţii sus-puse şi ei, pur si simplu, se tem”, a concluzionat avocatul, citat de Radio Europa Liberă.

Avocaţii de la Promo-LEX atenţionează că astfel de cazuri de răpiri au loc frecvent în ultimii ani şi arată că autorităţile constituţionale de la Chişinău nu au creat până în prezent mecanisme eficiente de apărare a drepturilor omului, dar şi de garantare a drepturilor persoanelor care se află legal pe teritoriul ţării. În prezent pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului sunt trei cauze în care anumiţi cetăţeni au fost răpiţi şi transmişi administraţiei din stânga Nistrului, cu complicitatea poliţiştilor moldoveni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe