Avocat rus oferă recompensă pentru identificarea unui membru al Gărzii Naţionale care a lovit cu pumnul o manifestantă

Poliţişti arestează un manifestant în Moscova, 3 august 2019
Poliţişti arestează un manifestant în Moscova, 3 august 2019 (Alexander Nemenov/AFP/Getty Images)

Un avocat rus pentru drepturi civile a oferit o recompensă de 100.000 de ruble (1.300 dolari) pentru identificarea unui membru al Gărzii Naţionale care a lovit cu pumnul o manifestantă, potrivit RFE/RL.

Pavel Cikov, de la grupul pentru asistenţă juridică Agora, a făcut anunţul duminică, pe Twitter, la o zi după incidentul care a avut loc în timpul unui protest pentru alegeri libere şi corecte.

Un videoclip postat pe reţelele sociale arată cum doi membri ai Gărzii Naţionale (forţă armată în subordinea directă a preşedintelui Putin) au arestat o tânără femeie – identificată ca Daria Sosnovskaia – trăgând-o de mâini şi ducând-o la duba poliţiei.

Femeia pare să lovească cu piciorul un baston de poliţist căzut pe stradă în acelaşi timp în care unul dintre cei doi membri ai forţei de ordine încearcă să îl ridice. Acesta o loveşte apoi cu pumnul în stomac – trimiţând-o pe femeie vreo doi paşi înapoi – apucă bastonul de pe jos şi apoi o împinge pe femeie în dubă.

“[Militarul] este un reprezentant al statului. Indiferent de rezultatul [investigaţiilor], statul rus va trebui să plătească”, a precizat avocatul.

Membrii Gărzii Naţionale sunt rareori cumpătaţi şi folosesc forţa în mod excesiv în acţiunile cu manifestanţii.

Aceştia au fost criticaţi în ţară şi străinătate pentru tratamentul dur aplicat manifestanţilor paşnici în Moscova în ultima lună, inclusiv folosirea bastoanelor pentru a-i bate.

Peste 350 de manifestanţi au fost arestaţi sâmbătă în Rusia, dintre care 256 în Moscova, a precizat pe site-ul său grupul independent de monitorizare a drepturilor omului OVD-Info.

Aproximativ 79 de persoane au fost arestate în Sankt Petersburg, cel de-al doilea oraş al Rusiei, 13 în Rostov-pe-Don, 2 în Briansk şi 2 în Siktivkar.

Poliţia din Moscova a arestat aproximativ 1.400 de persoane în timpul unui protest în 27 iulie împotriva interzicerii unor candidaţi din opoziţie şi independenţi să participe la alegerile din luna septembrie pentru Duma orăşenească a capitalei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a creat Garda Naţională în aprilie 2016 aparent pentru a lupta împotriva terorismului şi a crimei organizate, fiind condusă de Victor Zolotov, un fost ofiţer KGB.