Proteste masive la Moscova pentru alegeri libere

Proteste masive la Moscova, 10 august 2019
Proteste masive la Moscova, 10 august 2019 (Captură video, youtube.com)

Peste 50.000 de activişti ai opoziţiei ruse şi susţinătorii lor au ieşit pe străzile Moscovei pentru un al cincilea weekend consecutiv, în ciuda unei campanii dure de arestări organizată de Kremlin împotriva demonstraţiilor neaprobate.

Protestele cer autorităţilor din Moscova să permită opoziţiei să candideze în scrutinul electoral din septembrie. Reprezentanţii opoziţiei au fost scoşi din cursa electorală de către o decizie a Birului Electoral pentru nereguli privitoare la strângerea listelor de semnături.

Seria de proteste a crescut în intensitate, devenind cel mai mare val de manifestaţii din Moscova din 2011-2012.

Sondajele independente din această săptămână au arătat că locuitorii Moscovei sunt dornici să susţină protestele şi nu se opun acestora, în ciuda durităţii cu care regimul lui Vladimir Putin a încercat să oprească nesupunerea civilă.

Cel puţin 50 de mii de persoane s-au adunat la protestul autorizat pe bulevardul Sakharov până sâmbătă ora 17 locală, conform unui ONG care monitorizează numărul de demonstranţi, citat de Moscow Times.

Săptămâna aceasta, trupe mascate ale poliţiei au percheziţionat un birou folosit de activistul de opoziţie Lyubov Sobol, care a fost reţinut pentru interogatorii.

Opt persoane au fost reţinute până acum la protestul de la Moscova, a declarat site-ul de monitorizare al poliţiei OVD-Info.

Mai multe alte oraşe din Rusia, inclusiv Sankt Petersburg, organizează demonstraţii în solidaritate cu candidaţii opoziţiei din Moscova. La mitingul din Sankt Petersburg au reţinuţi cincizeci de activişti, iar şapte la Rostov-pe-Don, conform OVD-Info.

Miercuri, Biroul electoral Central al Rusiei a respins apelurile mai multor politicieni din opoziţie, inclusiv Sobol, care a început o grevă a foamei pentru a protesta faţă de abuzurile oficialităţilor moscovite.

Celebrităţi ruseşti precum popularul youtuber Iuri Dud şi rapperul Oxxxymiron au anunţat că vor participa la evenimentul de astăzi, cerând milioanelor de fani pe social media să li se alăture.

Poliţia din Moscova a reţinut peste 2.300 de persoane la mitingurile desfăşurate în această vară pentru a protesta împotriva excluderii candidaţilor. Deşi majoritatea celor reţinuţi au fost eliberaţi rapid, autorităţile i-au acuzat pe protestatari de folosirea violenţei împotriva poliţiei, în ciuda faptului că majoritatea materialelor video filmate în timpul incidentelor ilustrează violenţe din partea poliţiei şi rezistenţă paşnică din partea demonstranţilor.

Comitetul de Investigaţii al Rusiei a deschis proceduri penale împotriva mai multor persoane învinuindu-le de tulburări civile în masă, o infracţiune pedepsită cu până la opt ani de închisoare.

Vineri, înaintea weekendului senatorii din Consiliul Federaţiei din Federaţia Rusă au spus că vor elabora un proiect de lege pentru a restricţiona în continuare locurile în care cetăţenii vor avea voie să protesteze.