Rusia sub presiune. SUA şi state UE cer retragerea trupelor din teritoriul georgian


  Soldaţi ruşi în Georgia în 2008
Soldaţi ruşi în Georgia în 2008 (Wikimedia.org)

SUA şi cinci state UE au marcat cea de-a 11-a aniversare a războiului de cinci zile dintre Rusia şi Georgia cerând Moscovei să îşi retragă forţele militare în poziţiile deţinute înaintea izbucnirii ostilităţilor, potrivit RFE/RL.

Într-o declaraţie comună publicată joi, ambasadorii ONU ai Statelor Unite, Belgiei, Estoniei, Franţei, Germaniei, Poloniei şi Marii Britanii şi-au exprimat sprijinul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei.

Declaraţia a fost publicată după o sesiune de consultări cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU.

Separat, Departamentul de Stat al SUA a cerut Rusiei să anuleze recunoaşterea aşa-numitei independenţe a două regiuni separatiste georgiene şi a precizat că “nu vom înceta să depunem eforturi până când Rusia nu pune capăt ocupării teritoriului suveran georgian”.

În 2002, Kremlinul a început să acorde cetăţenie rusă rezidenţilor din regiunile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud – o politică ce a dus la creşterea numărului deţinătorilor de paşapoarte ruseşti în acea zonă de la aproximativ 20% la peste 85% din populaţie.

În timpul războiul împotriva Georgiei din august 2008, Rusia a justificat staţionarea forţelor militare în Abhazia şi Osetia de Sud prin faptul că acestea trebuiau să protejeze cetăţenii ruşi din cele două regiuni separatiste.

Preşedintele georgian de la acea vreme Mihail Saakaşvili, un lider pro-occidental care şi-a creat legături puternice cu SUA şi UE, în încercarea de a diminua influenţa ruşilor asupra Georgiei a lansat o ofensivă pentru recuperarea Osetiei de Sud în noaptea de 7-8 august 2008. El a declarat că Tbilisi a fost provocată de Rusia şi separatiştii pro-ruşi.

Rusia a răspuns cu o contraofensivă, forţele ruseşti au învins armata georgiană şi au trecut dincolo de Osetia de Sud, pe care Tbilisi nu a controlat-o încă din 1990, pătrunzând adânc în teritoriul georgian înainte să se retragă.

După războiul de cinci zile, Abhazia şi Osetia de Sud şi-au declarat independenţa de Georgia cu ajutorul Rusiei.

Doar câteva ţări au recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi a Abhaziei, care cuprind aproximativ 20% din teritoriul georgian, iar sprijinul acordat de Moscova celor două regiuni a atras un val internaţional de condamnări. Rusia a menţinut soldaţi în cele două regiuni de la războiul respectiv.

Cele şase ţări care au semnat declaraţia la ONU au susţinut că sunt “foarte îngrijorate” de relaţia de securitate tot mai consolidată pe care o are Moscova cu cele două provincii georgiene, precizând că acţiunile ruşilor prelungesc conflictul şi destabilizează Georgia şi restul regiunii.

Cele şase state UE au cerut Moscovei să respecte şi să implementeze acordurile semnate în 12 august şi 8 septembrie 2008, care includ “angajamente pentru a se asigura că forţele armate se retrag în poziţiile ocupate înaintea începerii ostilităţilor şi pentru a stabili un mecanism internaţional de securitate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe