Georgia: Mii de persoane au protestat după discursul unui parlamentar rus. Ciocniri cu poliţia

Mii de manifestanţi se adună în faţa Parlamentului Vechi din Tbilisi,  Georgia, 20 iunie 2019
Mii de manifestanţi se adună în faţa Parlamentului Vechi din Tbilisi, Georgia, 20 iunie 2019 (Getty Images)

Mii de manifestanţi s-au ciocnit joi seară cu poliţia după ce o facţiune a opoziţiei a încercat să ocupe clădirea Parlamentului Vechi din Georgia, unde anterior, în cursul zilei, avusese loc o Adunare Generală a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO).

Parlamentarii din opoziţie au blocat prezidiul la întâlnirea AIO după ce reprezentantul rus Serghei Gavrilov a deschis sesiunea şi a luat cuvântul în locul preşedintelui parlamentului georgian. Şedinţa a fost suspendată, iar Gavrilov a părăsit ţara.

Deputaţii de opoziţie din parlamentul pro-occidental al Georgiei au făcut apel la proteste, ca răspuns la decizia lui Gavrilov de a vorbi în locul preşedintelui parlamentului georgian.

Joi seară, manifestanţii au început să se strângă în masă în apropierea clădirii Parlamentului Vechi pe bulevardul Rustaveli din Tbilisi. Opoziţia a cerut demisia ministrului de Interne, Giorgi Gakharia, şi a preşedintelui Parlamentului, Irakli Kobakhidze.

În timpul protestelor, poliţia a folosit gloanţe de cauciuc, gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii. Aproximativ 70 de persoane, atât activişti cât şi membri ai forţelor de ordine, au avut nevoie de asistenţă medicală după violenţe.

"Aceasta a fost o palmă în faţa istoriei georgiene recente", a declarat Elene Khoshtaria, membru al parlamentului de opoziţie.

Ministrul de Interne Gakharia a declarat că ar fi dispus să demisioneze dacă va fi necesar acest lucru.

Sentimentul anti-rus este puternic în Georgia, care a luptat cu Rusia în regiunile Abhazia şi Osetia de Sud. Aceste regiuni au fost ocupate în 2008 de Rusia, care le recunoaşte ca state independente.

Adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, a condamnat opoziţia din Georgia pentru întreruperea activităţii Adunării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe