Avocaţii birmani sunt suspicioşi vizavi de reforme

Rezidenţi birmanezi din Japonia ţin portrete ale lui Aung San Suu Kyi şi fac apel pentru eliberarea ei din detenţia ilegală pe 2 octombrie 2009, în faţa Ambasadei din Birmania, în Tokyo. Ea a fost în eliberată un an mai târziu. (Yoshikazu Tsuno / AFP / Getty Images)
Kremena Krumova
10.07.2012

În ciuda ritmului aparent dramatic al reformei din Birmania - începând cu eliberarea liderului opoziţiei, Aung San Suu Kyi, în noiembrie 2010, până la alegerile multipartite din luna aprilie - avocaţii birmani spun că până în prezent au văzut prea puţine schimbări de fond şi se îndoiesc de sinceritatea tranziţiei naţiunii către democraţie.

"Fără nicio îndoială, suntem în continuare suspicioşi cu privire la motivele din spatele reformelor recente şi continuăm să criticăm procesul prin care actualul guvern a preluat puterea", spune U Thein Oo, preşedintele Consiliului Avocaţilor din Birmania (CAB), într-o declaraţie de săptămâna trecută.

CAB este o organizaţie independentă care funcţionează în exil, în Tailanda. De ani de zile, organizaţia a condamnat închiderea deţinuţilor politici şi abuzul armatei asupra sistemului judiciar din Birmania (de asemenea cunoscută ca Myanmar).

Înfiinţat în 1994, CAB a fost declarat ilegal de junta militară din Birmania în 2009, pentru că ar "dăuna statului de drept din Uniunea Myanmar, stabilităţii statului şi păcii comunităţii".

Într-un interviu telefonic din Bangkok, Thein Oo a menţionat că există peste 30.000 de avocaţi care îşi desfăşoară activitatea în Birmania, dar nu îşi pot exercita profesia în mod liber.

"În Birmania, avocaţii se tem zilnic pentru viaţă lor. Licenţele a mii de oameni au fost revocate."

Thein Oo a explicat că avocaţii din Birmania sunt trataţi ca infractori de autorităţile judiciare. De exemplu, dacă un avocat preia un caz ce presupune apărarea drepturilor unui fermier sau ale unui muncitor, instanţa ar putea găsi plângerea sa ofensivă la adresa autorităţilor, l-ar putea da în judecată şi să-i revoce licenţa.

"Avocaţii sunt trataţi ca inculpaţi dacă instanţa decide că au 'atacat' instanţa de judecată, sau au îndrăznit să 'discute' despre guvern. Aceasta nu este o tranziţie spre democraţie."

Din această cauză, foarte puţini avocaţi preiau cazuri care implică drepturile civile, susţine Thein Oo. Mai mult decât atât, dacă un client ştie că unui avocat i-a fost revocată licenţa la un moment dat, el nu va merge la el din nou. Acest lucru face situaţia avocaţilor şi mai rea.

În luna mai, Comisia asiatică pentru drepturile omului (CADO), cu sediul în Hong Kong, a lăudat decizia parlamentului din Birmania de a permite avocaţilor care şi-au pierdut licenţele sau chiar au stat în închisoare pentru implicarea în politică, să facă formalităţile necesare pentru reobţinerea lor.

"Niciunul din aceşti avocaţi nu a încălcat nicio lege sau vreo normă care să justifice revocarea licenţelor lor," a susţinut directorul executiv al CADO, Wong Kai Shing, într-o declaraţie.

"În plus, autorităţile guvernamentale au încălcat anumite reguli prin revocarea licenţelor în mod unilateral şi prin faptul că nu au permis acestor avocaţi să se apere în cadrul unor anchete complete şi deschise, în legătură cu pretinsele infracţiuni", a menţionat el.

Calea de urmat

Pentru Thein Oo, cea mai importantă garanţie a unor reforme sincere în Birmania este garantarea libertăţii de exprimare şi a libertăţii de asociere. De exemplu, organizaţiile nonguvernamentale sunt încă limitate în Birmania, şi nu există nicio organizaţie oficială care să reprezinte interesele avocaţilor.

"Este uşor de văzut: dacă un ONG este pro-guvernamental, acesta este înregistrat. În caz contrar, îţi spun: 'Nu sunteţi acceptabil'. Dacă ei nu doresc un anumit tip de ONG, pur si simplu refuză să îl înregistreze", a afirmat Thein Oo.

Deşi este ales, Parlamentul deţine puţină putere din cauza rolului armatei în interiorul puternicului Consiliu Naţional de Apărare şi Securitate (CNAS), care exercită competenţe executive.

"[CNAS] supraveghează îndeaproape evoluţiile politice şi poate decide să intervină pentru a stopa schimbările care îi ameninţă puterea", spune avocatul.

Modificarea Constituţiei, lege fundamentală care a fost concepută de generalii de la putere în 2008 şi aprobată în ceea ce a fost considerat un fals referendum, este prioritatea principală a mişcării pro-democraţie din Birmania.

Mişcarea pro-democraţie a criticat puternic constituţia pentru păstrarea supremaţiei militare şi pentru asigurarea impunităţii în cazul abuzurilor împotriva drepturilor omului săvârşite de armată de-a lungul timpului.

Preşedintele Thein Sein, un fost general, pretinde public că este dispus să instituie reforme, dar Thein Oo nu îl percepe ca pe un reformist de încredere.

"El nu este un reformator bun, ci un actor bun", susţine şeful CAB.

În timp ce în continuare lipsesc modificări semnificative, CAB se bucură că există membri ai Ligii Naţionale pentru Democraţie în interiorul parlamentului, şi activişti în afară parlamentului, pentru a stimula reformele.

"Din fericire, după alegerile din aprilie, avem câţiva deputaţi care ne ajuta prin abordarea anumitor subiecte în parlament. De asemenea, suntem dispuşi să lucrăm cu Liga Naţională pentru Democraţie a lui Suu Kyi, în numele democraţiei din Birmania."

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor