Avocaţii chinezi ripostează la maltratarea colegilor lor de Partidul Comunist

Avocaţi chinezi pretestează lângă centrul de detenţie din Jiansanjiang, unde patru avocaţi pentru Drepturile Omului au fost închişi pe 28 martie
Avocaţi chinezi pretestează lângă centrul de detenţie din Jiansanjiang, unde patru avocaţi pentru Drepturile Omului au fost închişi pe 28 martie (The Epoch Times)

Autorităţile chineze au efectuat prima declaraţie oficială privind arestarea recentă a patru avocaţi în provincia nordică Heilongjiang. Anunţul s-a confruntat în scurt timp cu riposta puternică venită din partea unuia dintre avocaţi, pe numele său Zhang Junjie, care a calificat-o drept tentativă de a „crea confuzie în rândul oamenilor”.

În notificarea emisă de Biroul Securităţii Publice al Cultivatorilor de Pământ din Jiansanjiang, unde avocaţii au fost ţinuţi captivi, s-a afirmat că cei patru „incitaseră şi adunaseră” 38 de practicanţi Falun Gong împreună cu membrii lor de familie lângă Baza de Educare Juridică din cadrul Biroului General „pentru a provoca probleme”.

Circulara a fost republicată de Xinhua, precum şi de alte canale de ştiri chinezeşti. Xinhua, portavocea autorităţilor centrale, a şters-o ulterior de pe pagina sa Web, totuşi, sugerând faptul că poate exista un grad de incertitudine privind modul în care Partidul Comunist ar trebui să răspundă protestelor.

Notificarea i-a acuzat pe avocaţi de scandarea unor slogane în sprijinul Falun Gong, pe care l-a calificat ca fiind „cult”, aceasta fiind eticheta oficială a propagandei folosite de Partidul Comunist Chinez pentru a ataca practica spirituală.

Zhang a replicat pe Sina Weibo: „Nimeni nu a scandat niciun fel de slogan al vreunui «cult», şi nimeni nu a sprijinit niciun fel de organizaţie. Acei oameni au cerut numai eliberarea celor deţinuţi în mod ilegal. Nu încercaţi să folosiţi acest anunţ pentru a crea confuzie în rândul oamenilor.”

Zhang a fost eliberat din detenţie pe 27 martie, pentru a ajunge direct la spital: coloana vertebrală îi fusese fracturată în trei locuri din cauza bătăilor şi torturii suferite în timpul custodiei, a afirmat avocatul.

Zhang a fost unui dintre cei patru bine-cunoscuţi avocaţi specializaţi în Drepturile Omului, care au solicitat eliberarea practicanţilor Falun Gong ţinuţi prizonieri într-o „închisoare neagră” din Jiansanjiang, un oraş din Nord-Vestul Chinei.

Maltratarea avocaţilor a provocat scandalizarea cercurilor juridice şi societăţii chineze în general, tot mai mulţi avocaţi, cetăţeni şi activişti implicându-se într-o mişcare menită să demaşte şi să conducă la închiderea „închisorilor negre” şi amplasamentelor ilegale unde se foloseşte tortura.

Falun Gong este o disciplină spirituală tradiţională chinezească, în prezent persecutată în China. Această practică a atras 70 de milioane de practicanţi în anii 1990. Acest număr a fost socotit ca fiind prea mare de către Jiang Zemin, fostul lider comunist, care a ordonat eradicarea Falun Gong. Practicanţii acestei discipline s-au menţinut într-o atitudine de rezistenţă non-violentă faţă de campanie în decursul ultimilor 15 ani, iar recent, au câştigat o largă susţinere din partea tot mai multor oameni, care acum au curajul să înfrunte autorităţile chineze în privinţa campaniei (de exterminare, n.trad.)

Acum câţiva ani, în China nu s-a mai pomenit ca avocaţi pentru Drepturile Omului să stea lângă un centru de spălare a creierului şi să strige „Detenţia este ilegală!” şi „Abuzaţi de putere şi călcaţi legea în picioare. Veţi sfârşi ca Li Dongsheng şi Zhou Yongkang!”, făcând trimitere la doi oficiali din aparatul de securitate care au fost demişi de către noua conducere.

Zhang a declarat că a suferit interogatorii zi de zi pe parcursul detenţiei sale, fiind şi ameninţat cu anularea dreptului de practică juridică. Torţionarii au încercat sa îl forţeze să recunoască faptul că ar fi scandat sloganuri în sprijinul Falun Gong. „Le-am spus: eu nu pot să inventez lucruri. Eu nu voi fi ca voi, care v-aţi pierdut cea mai de bază conştiinţă de fiinţe umane, şi care îi defăimaţi pe ceilalţi.”

„Jiansanjiang” a devenit unul dintre cele mai discutate subiecte pe Sina Weibo, cea mai extinsă pagină web de socializare din China. Numeroşi avocaţi şi utilizatori de Internet au condamnat modurile de maltratare aplicate de autorităţi.

„Indiferent cât de violent şi groaznic este Jiansanjiang, China ne are pe noi, avocaţii”, a scris Zhang Lei, un alt avocat venit în sprijinul (celor arestaţi, n.trad.). „Noi nu ne temem.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe