Avocatul de drepturile omului eliberat dezvăluie că a fost bătut în perioada investigării detenţiilor Falun Gong



Avocaţii din China continentala (de la st. la dr.) Jiang Tianyong, Tang Jitian, Wang Cheng şi  Zhang Junjie stau în faţa unui centru de reeducare înainte să fie arestaţi. Ei încă se află în detenţie.
Avocaţii din China continentala (de la st. la dr.) Jiang Tianyong, Tang Jitian, Wang Cheng şi Zhang Junjie stau în faţa unui centru de reeducare înainte să fie arestaţi. Ei încă se află în detenţie. (Cu aprobarea celor 4 avocaţi)

Temerile au crescut faţă de soarta a trei avocaţi pentru drepturile omului din China continentală, reţinuţi vineri, după ce un alt coleg deţinut cu ei, a fost eliberat şi a raportat că a fost bătut în timpul deţinerii.

Zhang Junjie, unul dintre cei patru avocaţi reţinuţi la 21 martie în timp ce investigau deţinerea ilegală a membrilor Falun Gong din Jiansanjiang, Heilongjiang, a fost eliberat în primele ore ale zilei de joi dimineaţă, iar vineri a povestit pe blogul său on-line, despre chinurile din detenţie.

După un examen medical, el a declarat pentru South China Morning Post, că i-au fost fracturate trei coaste.

Zhang a relatat că nu putea să vorbească liber, deoarece fusese convocat la biroul de justiţie local din Zhengzhou, provincia Henan. Însă a confirmat că detaliile scrise on-line au fost adevărate.

Zhang a relatat pe blogul său, că el şi alţi trei avocaţi - Jiang Tianyong, Tang Jitian şi Wang Cheng - au fost luaţi cu forţa de la hotelul lor, pe 21 martie, şi duşi la un sector de poliţie unde au fost interogaţi separat.

În timpul interogatoriului, ofiţerii de poliţie l-au pălmuit peste faţă de şapte sau opt ori înainte de a-i turna apă peste cap, scrie el. Apoi a fost trântit şi lovit cu pumnii şi picioarele cîteva minute. A doua zi, Zhang a fost plasat în detenţie administrativă pentru cinci zile pentru că ar fi "jucat jocuri de noroc".

Ceilalţi trei au fost plasaţi în detenţie administrativă pentru 15 zile. Jiang şi Tang au fost acuzaţi de "folosirea activităţilor de cult pentru a pune în pericol societatea". Nu este clar pentru ce a fost acuzat Wang.

Colegii avocaţi pentru drepturile omului, şi-au exprimat vineri temerile că cei trei avocaţi reţinuţi au fost, de asemenea, grav bătuţi.

Avocatul Li Fangping a anunţat că un bărbat care stătuse în celulă cu Wang, dar a fost eliberat după aceea, a povestit că l-a văzut pe Wang bătut cu un pantof de piele. Poliţia i-a comunicat tatălui lui Wang să plece în Heilongjiang ca să-l vadă. Soţia sa, de asemenea, a fost pusă sub supravegherea poliţiei.

Aceste evoluţii ale circumstanţelor lui Wang sunt chiar mai îngrijorătoare, spune Li.

Un membru al personalului de la biroul de securitate publică Qixing în Jiansanjiang a închis brusc telefonul când un reporter l-a întrebat despre avocaţi.

Circumstanţe

Patru avocaţi pentru drepturile omului ce investigau deţinerea ilegală a mai multor membri Falun Gong au fost, ei înşişi, arestaţi în provincia Heilongjiang, au declarat vineri nişte colegi avocaţi.

Jiang Tianyong şi Tang Jitian au fost sâmbătă plasaţi pentru 15 zile în detenţie administrativă, pentru "utilizarea activităţilor de cult pentru a pune în pericol societatea", a declarat Li Fangping şi Teng Biao. O copie a notificării poliţiei despre detenţia lui Tang a fost văzută de către South China Morning Post.

Locurile de detenţie ale celorlalţi doi avocaţi, Wang Cheng şi Zhang Junjie, sunt neclare. Clienţii lor însoţitori - nouă rude ale membrilor Falun Gong arestaţi - au fost de asemenea reţinuţi vineri, spune Li.

Li a povestit joi, că avocaţii şi rudele au plecat la "centrul de educaţie juridică" - un eufemism pentru un centru de detenţie ilegală - înfiinţat la ferma de stat Qinglong în Jiansanjiang, ca să întrebe despre membrii reţinuţi ai mişcării spirituale interzise Falun Gong, şi care a fost declarată drept un "cult malefic" de către Beijing.

Nimeni nu răspundea la apelurile telefonice de la biroul de securitate publică din Jiansanjiang.

Li a povestit că avocaţii, de asemenea, s-au dus la procuratura locală pentru a depune o plângere. Dar a doua zi dimineaţa devreme, ei au fost încercuiţi în hotelul lor de aproximativ o duzină de ofiţeri de poliţie îmbrăcaţi în civil.

Li se teme că acuzaţiile de cult reprezintă "un model nou" de ţintire a avocaţilor pentru drepturile omului.

Juriştii spun că anul trecut au fost cel puţin trei cazuri de reţinere a avocaţilor în timp ce investigau cazuri de drepturi ale omului, şi că această tendinţă este în creştere.

Academicienii se tem că detenţia celor patru avocaţi ar putea fi începutul unei noi runde de represiune a avocaţilor pentru drepturile omului.

Teng, un academician jurist invitat la Universitatea chineză din Hong Kong, a declarat că este profund îngrijorător cazul, deoarece cei patru avocaţi nu au fost implicaţi, ei înşişi, în activităţile de cult, ci doar dovedeau detenţia arbitrară a cetăţenilor.

"Suntem îngrijoraţi că ei (autorităţile) vor folosi tot mai mult această măsură împotriva avocaţilor pentru drepturile omului, iar dacă acest lucru nu va fi eficient, următorul pas ar putea fi detenţia penală sau chiar condamnări la închisoare", a comunicat el.

Potrivit legislaţiei continentale, oamenii pot fi deţinuţi până la 37 de zile în detenţie penală, după care poliţia îi poate elibera pe cauţiune sau transmit cazul procurorilor.

Avocaţii pentru drepturile omului spun că sunt îngrijoraţi de abuzul poliţiei în sistemul de detenţie pentru închiderea aşa zişilor "scandalagii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe