Un român este implicat într-un caz de trafic de organe în Spania

.
. (Epoch Times România)

Un român din Spania este implicat în anchetarea primului caz oficial de trafic de organe. Acesta ar fi vrut să doneze o parte din ficatul său unui cetăţean libanez în schimbul sumei de 40 de mii de euro. Transplantul ar fi trebuit să aibă loc într-un spital din Barcelona, însă deoarece s-au constatat nereguli, procesul de prelevare a fost oprit la timp. Cinci persoane, inclusiv cetăţeanul libanez, sunt acum judecate în libertate şi riscă până la 12 ani de închisoare pentru trafic de organe, potrivit Realitatea.

Cazul s-a întâmplat în vara anului 2013, însă autorităţile spaniole l-au făcut public abia acum. Omul de afaceri Hatem Akouche, primar al unui oraş din Liban, care are o afecţiune hepatică gravă, a fost sfătuit de medicii din ţara să meargă în Spania şi să facă un transplant de ficat, deoarece acasă nu-i puteau salva viaţa.

Însă legislaţia spaniolă privind transplantul de organe este foarte strictă. "În Spania nu este autorizat transplantul cu organe de la pacienţi decedaţi pentru cetăţeni străini, procedura fiind rezervată numai spaniolilor. Putea beneficia doar de la un pacient viu.", a explicat Rafael Matensanz, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant.

Primarul libanez a oferit 40 de mii de euro oricărei persoane compatibile şi dispusă să doneze o bucată de ficat şi ca urmare au fost selectaţi prin intermediari, nouă imigranţi, dintre care numai un cetăţean român era perfect compatibil. Totuşi, spitalul din Barcelona, unde urma să fie făcută intervenţia, a respins cazul.

"Nu s-a constatat că ar fi fost o relaţie suficient de apropiată între donator şi pacient, care să justifice această donare [n.r. de organe], iar spitalul l-a externat.", a adăugat directorul Agenţiei Naţionale de Transplant.

În luna ianuarie, cetăţeanul libanez a fost arestat pe aeroportul din Valencia, când se întorcea în Spania pentru a face un control medical de rutină, după ce anterior medicii i-au transplantat o grefă hepatică de la fiul său.

În acelaşi dosar mai sunt anchetaţi trei cetăţeni libanezi şi unul palestinian.

Codul Penal spaniol condamnă traficul cu organe

Spania este un lider mondial în combaterea turismului pentru transplanturi şi a traficului cu organe. Din 2010, Spania este unica ţară din lume care îi pedepseşte, prin condamnări de la 3 la 12 ani de închisoare, pe toţi cei care obţin organe dacă sunt conştienţi de originea lor ilicită, dar şi pe cei care promovează sau fac orice fel de reclamă pentru procurarea acestui tip de organe.

Rafael Matesanz, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, a promovat în mod activ această reformă a Codului Penal spaniol, o realizare fără precedent pentru prevenirea turismului pentru transplanturi.

Dacă Spania, alături de Israel, au introdus legislaţie severă împotriva furtului de organe, la capătul opus se află China - ţara cu cea mai mare piaţă neagră de organe.

China - politică de stat

În China există o industrie pusă la punct de autorităţile comuniste de la Beijing, prin care se recoltează organe pe viu cu forţa de la prizonierii de conştiinţă deţinuţi în lagăre şi închisori. Începând din anul 2000 şi în prezent, aderenţii Falun Gong, uiguri şi diverse grupuri persecutate de autorităţile de la Beijing sunt o sursă preponderentă de organe traficate ilegal în China. Zeci de mii de practicanţi s-ar putea să fi fost ucişi în spitalele militare, care conlucrează cu lagărele de reeducare pentru a obţine organe şi a efectua transplanturi în secret.

Această industrie, din care reies profituri financiare fabuloase, este cunoscută în lume mai ales după publicarea raportului unei anchete efectuate de către canadienii David Kilgour şi David Matas în 2006, conform căruia, între anii 2000 şi 2006 au existat peste 44.000 de transplanturi de organe de origine necunoscută.

În colecţia de eseuri Organele Statului este abordată, de asemenea, problema provenienţei organelor folosite în industria de transplant a Chinei, dintr-o perspectivă strict medicală, aducând dovezi solide, uneori luate chiar din rapoartele publicate de autorităţile chineze.

Autorii cărţii sunt David Matas, avocat internaţional pentru drepturile omului şi dr. Torsten Tray, preşedintele asociaţiei internaţionale Doctori Împotriva Recoltării Forţate de Organe, volumul reprezentând o compilaţie de 11 eseuri scrise de 11 autori de pe 4 continente şi 7 ţări, din diferite medii profesionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne