De ce unii poliţişti din China îşi schimbă părerea despre persecuţia Falun Gong


Sute de practicanţi Falun Gong practică exerciţii pe marea peluză din faţa Capitoliului Statelor Unite la 12 iulie, înainte unui miting împotriva persecuţia Falun Gong în China.
Sute de practicanţi Falun Gong practică exerciţii pe marea peluză din faţa Capitoliului Statelor Unite la 12 iulie, înainte unui miting împotriva persecuţia Falun Gong în China. (Ma Youzhi / The Epoch Times)

După 14 ani de brutalităţi neobosite, inclusiv încarcerări ilegale, torturi, şi recoltări forţate de organe aprobate de stat, practicanţii Falun Gong din China au raportat în ultimul timp o creştere a indulgenţei unor angajaţi ai poliţiei faţă de mişcarea spirituală.

Începând cu anul 1999, atunci când fostul lider al regimului, Jiang Zemin a dat ordinul de a extermina această practică foarte populară de meditaţie şi exerciţii, practicanţii Falun Gong din întreaga lume şi-au menţinut protestele lor paşnice pentru a rezista persecuţiei şi a informa publicul cu privire la faptele acestuia.

Milioane de oameni din multe ţări au semnat petiţii pentru a pune capăt persecuţiei împotriva Falun Gong şi mai multe guverne au emis, de asemenea, declaraţii în acest sens. În China, mii de oameni şi-au pus numele şi amprentele lor pe zeci de petiţii pentru a elibera diferiţi practicanţi din închisoare.

Potrivit unor analişti pe China, actualii lideri chinezi simt presiunea provocată de această persecuţie, dar cu toate acestea ei nu doresc să o rezolve în mod deschis, deoarece aceasta ar implica întregul Partid Comunist şi regimul s-ar putea prăbuşi. Conform acestor analişti, liderii actuali intenţionează să utilizeze campania anti-corupţie a lui Xi Jinping pentru a da jos oficialii de la vârf responsabili cu persecuţia şi să-i acuze de corupţie, în loc de genocid şi recoltare de organe de la zeci de mii de prizonieri Falun Gong.

Recentele arestări ale lui Li Dongsheng şi Zhou Yongkang, ambii oficiali de rang înalt responsabili pentru campania împotriva Falun Gong, confirmă validitatea acestor păreri.

Puşi sub arest

În seara zilei de 20 decembrie 2013, Comisia Centrală pentru Disciplină a Partidului Comunist Chinez (PCC) a anunţat că Li Dongsheng, ministru adjunct al securităţii publice şi director al Biroului Central 610, a început să fie cercetat pentru "încălcări grave ale legii", aparent făcându-se referire la corupţie.

"Biroul 610" este organizaţia de la cel mai înalt nivel din cadrul Comitetului Politic şi al Afacerilor Legislative (CPAL) pe care regimul comunist sub conducerea lui Jiang Zemin l-a creat pentru a persecuta Falun Gong. Cu toate că poziţia lui Li ca şef al Biroului 610 a fost întotdeauna ţinută parţial secret, în înştiinţarea începerii cercetării sale, această poziţie a fost menţionată ca titlu oficial principal, fapt ce poate fi văzut ca un indiciu că nu corupţia, ci persecuţia împotriva Falun Gong este motivul principal de acuzare al acestuia.

Li Dongsheng are legături strânse cu Zhou Yongkang, fostul secretar al CPAL, comitet ce constituie aparatul masiv de securitate al Chinei. Cunoscut ca ţarul securităţii chineze, Zhou Yongkang a fost, de asemenea, un membru al Biroului Politic al Comitetului Permanent, înainte de retragerea sa în 2012, şi unul dintre cei mai puternici oameni din China, precum şi unul dintre oficialii de la cel mai înalt nivel responsabili de campania împotriva Falun Gong.

Zhou este, de asemenea, cercetat. Deşi nu a fost încă confirmată oficial, arestarea sa a fost raportată de mai multe surse, inclusiv de către agenţia Reuters.

Zhou şi Li, printre alţii, au fost aleşi personal de Jiang Zemin pentru a pune în aplicare campania de genocid împotriva Falun Gong. Sute de funcţionari şi asociaţi ai acestor trei lideri au fost demişi din poziţiile lor în ultimele 18 luni şi sunt în curs de investigare.

Se spune despre aceste arestări că au provocat panică în rândul facţiunii lui Jiang Zemin şi în sistemele legislative, judiciare şi de poliţie. Poliţia şi alţi ofiţeri de securitate se tem acum ca şi ei pot fi traşi la răspundere pentru crimele comise împotriva practicanţilor Falun Gong.

Poliţia: ‘Am greşit’

Potrivit rapoartelor minghui.org, un site menţinut de către practicanţii Falun Gong unde este documentată persecuţia, mulţi poliţişti şi-au dat seama că nu ar mai trebui să urmeze ordinele pentru a persecuta Falun Gong.

Mulţi practicanţi Falun Gong, atât din interiorul cât şi din afara Chinei, efectuează apeluri telefonice către oficiali chinezi din sistemul de ordine publică, explicându-le faptele şi avertizându-i cu privire la consecinţele participării la persecuţie.

Potrivit unui raport, la începutul lunii ianuarie, o practicantă pe nume Benny a sunat la o secţie de poliţie din China. Iniţial, ofiţerii nu au vrut să o asculte. Dar după ce le-a spus că Li Dongsheng a fost reţinut în mod oficial şi că se află în curs de investigare, ei au ascultat-o. De asemenea, ei au notat numărul de telefon al Organizaţiei Mondiale de Investigare a Persecuţiei Falun Gong din New York, spunând că vor raporta alţi ofiţeri care au comis crime împotriva Falun Gong, pentru a-şi ispăşi propriile fapte.

Un alt practicant, care a telefonat unui poliţist în China, a fost admonestat de către acesta. Dar mai târziu, poliţistul i-a dat practicantului numărul său personal de telefon. Practicanta Benny l-a sunat pe acest poliţist, şi de data aceasta el a fost foarte politicos. El a spus: "Ştii de ce l-am înjurat pe prietenul tău? Aceasta se datorează faptului că (celălalt) telefon este ascultat şi trebuie să mă protejez. Ştiu că prietenul tău a sunat să mă ajute şi că el este o persoană cumsecade. Lucrurile pe care mi le-a spus sunt adevărate, PCC găseşte mereu ţapi ispăşitori pentru crimele pe care le-a comis în acţiunile sale desfăşurate în trecut."

Acest poliţist a promis apoi că va proteja practicanţii Falun Gong pe care îi va întâlni.

La data de 17 ianuarie, doi practicanţi Falun Gong din provincia Shandong distribuiau broşuri pe stradă şi încurajau oamenii să se retragă din PCC. Doi poliţişti au venit la aceşti practicanţi, ceea ce înseamnă, în general, că ar avea de gând să-i aresteze. Unul dintre poliţişti a spus, "Falun Gong împarte pliante". Poliţiştii s-au uitat la practicanţi pentru o clipă, apoi s-au uitat unul la altul cu un zâmbet şi au plecat.

Într-un alt articol, un practicant Falun Gong din oraşul Chongqing a spus că a vizitat o secţie de poliţie şi a auzit un om raportându-l pe vecinul său pentru că practica Falun Gong. În loc să-l răsplătească pe om, şeful poliţiei s-a supărat pe el, spunând: "Practica lui nu are nimic de-a face cu tine, cu cât practică mai multe persoane, cu atât mai bine!".

Un membru al personalului Biroului 610 din oraşul Chongqing s-a dus la lagărul de muncă forţată pentru femei Shabao cu scopul de a lua de acolo practicanţii Falun Gong eliberaţi. El a fost auzit spunând: "Am greşit atât de mult că am persecutat Falun Gong. Nu voi putea înţelege niciodată modul de elaborare a politicii PCC".

Un practicant Falun Gong a trimis o scrisoare cu fapte despre persecuţie la şeful unui birou judeţean 610. După ce a citit scrisoarea, acesta şi-a dat demisia.

Un om care a declarat că făcuse parte din forţele de poliţie de peste 20 de ani, a ieşit din PCC folosind un pseudonim pe site-ul ziarului The Epoch Times. El a spus că lucruri foarte rele li s-au întâmplat mai multor poliţişti pe care îi ştia, care au participat la persecuţia practicanţilor Falun Gong. El nu vrea să-şi vândă viaţa PCC-ului şi va înceta să hărţuiască practicanţii Falun Gong. El şi-a sfătuit soţia şi copilul să nu se alăture PCC sau grupărilor sale afiliate.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.