Bacalaureat - şpaga pentru “liniştea părinţilor”

Bacalaureat 2012, Liceul teoretic "C.A. Rosetti", Bucureşti
Bacalaureat 2012, Liceul teoretic "C.A. Rosetti", Bucureşti (Andra Bădală / Epoch Times)
Cornelia Radacina
03.07.2013

Aşa cum se ştie, în ultimii doi ani , probele la Bac au fost monitorizate de camerele video, scandalul de la Liceului "Dimitrie Bolintineanu “ facând această monitorizare şi mai strictă.

Luni, la proba de limba şi literatura română, în urma depistării tentativei de fraudă, şapte candidaţi de la Liceul Bolintineanu au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi - copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile etc.

Reprezentanţii ISMB au anunţat marţi că "Dovezile au fost găsite în timpul percheziţiei corporale realizate de ofiţerii de Poliţie, care au descins în centrul de examen şi consemnate în procesele verbale transmise de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Percheziţiile au fost efectuate asupra a 41 de absolvenţi prezenţi la examen".

În urma percheziţiilor făcute la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat toate înregistrările video din sălile de examene, înscrisuri, obiecte şi laptopuri.

Imediat după susţinerea probei scrise la Limba şi literatura română, în cadrul percheziţiilor făcute luni la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", la ieşirea din sălile de examen elevii au fost obligaţi să scoată tot ce au în buzunare.

Directoarea Liceului, Costica Vărzaru, cercetată pentru fraudă la bacalaureat, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, printr-o decizie luată marţi de Tribunalul Bucureşti, decizie care nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel a Capitalei.

Liceul în cauză a fost monitorizat timp de mai multe luni, procurorii stabilind că, în perioada mai-iunie, în calitate de director al Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" din Bucureşti, Costica Vărzaru a pretins şi a primit sume de bani de la elevi înscrişi la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2013.

Directoarea dorea să-şi folosească influenţa pe lângă membrii Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen al liceului pentru ca aceştia "să nu îşi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile de serviciu pe parcursul desfăşurării examenului".

"Ulterior, inculpata a şi efectuat demersuri în acest scop, urmărind să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori permisivi, precum şi o comisie care putea fi influenţată în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Banii ,consideraţi ca fonduri de protocol, erau strânşi odată cu cei daţi de elevi pentru organizarea banchetului de sfârşit de liceu, şi erau apoi împărţiţi.

Lucrurile se desfăşurau astfel : odată ce subiectele erau împarţite, un profesor mergea şi le rezolva apoi acestea ajungeau la elevi pentru a fi copiate. Bineînţeles, subiectele nu erau rezolvate pentru nota 10.

Sumele cu care cotiza fiecare elev nu erau mici, ele ajungând până la sute de Euro.

Potrivit avocarului, fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, Costica Vărzaru, a dat o declaraţie substanţială în faţa anchetatorilor, recunoscând parţial acuzaţiile care i se aduc. Acesta nu a dorit să ofere alte detalii referitor la declaraţia clientei sale, dar a arătat că peste o sută de elevi au dat câte 100 de lei, sub pretextul strângerii unui fond de protocol pentru comisia de examen.

La proba din 3 iulie absolvenţii vor susţine examenul la MATEMATICĂ şi la ISTORIE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor