Bahrain se apropie de Iran. Motiv de tensiuni majore în Golf

Bahrain: Primul Ministru Sheikh Khalifa Bin Salman al-Khalifa
Bahrain: Primul Ministru Sheikh Khalifa Bin Salman al-Khalifa (MOHAMMED AL-SHAIKH / AFP / Getty Images)

În familia regală din Bahrain are loc o dispută între şeicii din Golf pentru noul echilibru regional. Până în prezent, Regele sunnit Hamad al-Khalifa, în vârstă de 63 de ani, a păstrat Monarhia, sprijinind poziţiile saudite, ostile Republicii Islamice Iran. Dar lucrurile stau să se schimbe, arată un articol La Stampa.

Motivul este faptul că Prinţul Salman, educat în America, a ales să se întâlnească cu opoziţia şiită pro-Teheran, inclusiv cu unele dintre personajele pe care poliţia locală le acuză de instigare la tulburări violente.

Salman a dat mâna şi a vorbit cu şeicul Ali Salman, lider al organizaţiei "Al - Wefaq", grupul de opoziţie cel mai hotărât şi cel mai bine organizat. Salman a explicat decizia, spunând că "a avut permisiunea de la Rege".

Totuşi asta nu l-a scutit de furia unchiului regelui, Sheikh Khalifa bin Salman al-Khalifa, care deţine funcţia de prim-ministru din 1970 şi care de peste 40 de ani este garant al stabilităţii interne. Mânia prim-ministrului s-a concretizat când acesta a părăsit câteva şedinţe de guvern, în semn de protest, gest cu totul neobişnuit.

Arabia Saudită şi Iranul, sunt, după cum se ştie, două state islamice majore, adversare geopolitic, cu o atitudine extrem de diferită faţă de SUA, Siria şi Israel.

În luna octombrie, 2013, regele saudit Abdullah l-a invitat pe noul preşedinte iranian Hassan Rohani la pelerinajul Hajj, la Mecca, iar preşedintele iranian a acceptat invitaţia. După regimul Ahmadinejad, acestea sunt mutări importante pe tabla de şah islamică din Orientul Mijlociu: cele mai mari puteri sunnite şi şiite se întorc brusc la dialog.

Invitaţia este importantă din punct de vedere politic, deoarece în timpul celor două mandate ale preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, care s-au încheiat în luna iunie, cele două ţări din Orientul Mijlociu au avut relaţii dificile. Mai mult decât atât, preşedintele nou ales, Rohani a spus că speră în "relaţii foarte bune" cu Arabia Saudită.

Alegerea lui Salman, în vârstă de 44 de ani, de a dialoga cu opoziţia internă şiită este surprinzătoare. În 2011 opoziţia a fost implicată în revolte de stradă, evenimente care au fost atât de dure încât a trebuit ca saudiţii şi Emiratele să trimită trupe.

Mişcarea lui Salman coincide cu poziţiile favorabile ale Qatarului, care a ales să se deschidă şiiţilor şi Iranului pentru a crea un nou echilibru în regiune, în timp ce premierul Al-Khalifa, de 78 de ani, rămâne fidel legământului anti-şiit, legământ făcut cu Riadul şi Emiratele Arabe Unite.

Impasul major din familia regală din Bahrain pare a fi doar la început şi ar putea avea consecinţe imprevizibile. Administraţia Obama ar putea intra într-o criză majoră în Golf. Bahrain adăposteşte a Cincea Flotă a SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe