Raport Amnesty Internaţional: În Bahrain, sunt cel puţin 110 minori în închisori deoarece au participat la proteste

(ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
19.12.2013

Potrivit unui nou raport publicat miercuri, 18 decembrie, de Amnesty Internaţional, minorii din Bahrain sunt de obicei arestaţi şi supuşi la tratamente rele şi tortură.

După uciderea a zeci de protestatari de la începutul revoltei din 2011, după condamnarea a 2.000 de inculpaţi pentru infracţiuni legate de proteste şi după impunerea de pedepse dure pentru 20 de prizonieri de conştiinţă, represiunea exercitată de autoritatea bogatei monarhii din Golful Persic nu îi omite nici pe cei mai tineri, cu vârste chiar şi de 13 ani.

Începând cu luna august 2013, a intrat în vigoare un nou text de Lege cu privire la copii: părinţii unei persoane sub vârsta de 15 ani care ia parte la un miting, la o adunare publică sau un sit-in vor primi un avertisment scris de la Ministerul de Interne şi în cazul în care infracţiunea este repetată în termen de şase luni, tatăl minorului riscă o amendă, închisoare sau ambele.

Pe baza informaţiilor primite de Amnesty International, cel puţin 110 persoane cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani sunt deţinuţi în aşteptarea încheierii anchetei sau procesului, în închisoarea Dry Dock, un centru de detenţie pentru adulţi situat pe insula de Al-Muharraq. În cele mai multe cazuri, au fost arestaţi sub suspiciunea de a fi luat parte la "adunări ilegale" sau revolte, de a fi dat foc la anvelope şi de a fi aruncat bombe cu benzină împotriva poliţiei. Mulţi au fost arestaţi în timp ce se jucau acasă sau chiar în timp ce se aflau în piscină. Mulţi dintre ei nu au fost în măsură să îşi întâlnească familia timp îndelungat şi au fost interogaţi în absenţa avocatului.

Infractorii minori sub vârsta de 15 ani, sunt deţinuţi într-un centru de tineret condus de Ministerul de Interne, în capitala Manama. Ziua sunt supravegheaţi de către asistenţii sociali, dar pe timp de noapte, atunci când au loc cele mai multe hărţuiri şi abuzuri, controlul trece la poliţie. La împlinirea vârstei de 15 ani, sunt transferaţi în închisori pentru adulţi, cum ar fi cea din Jaw, în partea de sud-est a ţării, pentru a termina restul pedepsei.

De la începutul revoltei din 2011, autorităţile bahreinite sunt angajate într-un exerciţiu de relaţii publice menite a asigura comunitatea internaţională că drepturile omului sunt pe deplin respectate. Realitatea de zi cu zi demonstrează contrariul: obligaţiile internaţionale ale Bahrain-ului sunt încălcate în fiecare zi şi într-un mod izbitor, până la a recurge la măsuri extreme, cum ar fi emiterea de sentinţe cu închisoarea pe termen lung la adresa minorilor.

Amnesty International a cerut Bahrain-ului să respecte obligaţiile ce îi revin în temeiul semnării Convenţiei ONU cu privire la Drepturile Copilului şi din alte tratate de drept internaţional, să revizuiască legislaţia privind minorii şi să ia în considerare sancţiuni alternative pentru minorii care sunt acuzaţi de infracţiuni recunoscute la nivel internaţional, cum ar fi serviciile sociale sau de probă.

Între timp, subliniază Amnesty Internaţional, minorii care se află în închisoare fără să fi comis vreo infracţiune recunoscută la nivel internaţional, ar trebui să fie eliberaţi imediat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor