Banca Centrală a Ucrainei avertizează că blocada feroviară ar putea submina creşterea economică a ţării în 2017

O blocadă asupra produselor din teritoriile controlate de separatiştii pro-ruşi ar putea reduce cu aproape jumătate creşterea economică aşteptată în acest an în Ucraina, a declarat şefa Băncii Centrale a Ucrainei.
Directoarea Băncii Centrale a Ucrainei, Valeriia Gontareva.
Directoarea Băncii Centrale a Ucrainei, Valeriia Gontareva. (Captură Foto)

În ultima lună, parlamentarii din opoziţie şi veteranii militari ucraineni au blocat traficul feroviar dinspre teritoriile controlate de separatişti. Acest lucru a făcut că noile transporturi de cărbune să nu ajungă la centralele electrice şi la industria de oţel a Ucrainei, ale cărui exporturi reprezintă piese de bază în economia ţării.

“Conform celui mai pesimist scenariu, continuarea blocadei până la sfârşitul anului ar putea încetini creşterea economică cu 1,3% - 1,5% în acest an”, a declarat joi directoarea băncii, Valeriia Gontareva.

Totuşi, Banca Centrală a Ucrainei încă proiectează o creştere de 2,8% în 2017.

Anterior, banca declarase că îşi va păstra rata dobânzii la 14%, avertizând în privinţa riscurilor de inflaţie ce sunt generate de amplificarea recentă a conflictului separatist şi de blocada feroviară.

“Continuarea pe termen lung a acestor tipuri de evenimente va duce la rupere completă a lanţului de producţie (industrială)”, a mai susţinut Gontareva.

În 2016, rata dobânzii a fost scăzută la 14% de la 22%. Inflaţia a fost redusă la aproximativ 12% începând cu decembrie 2016, de la nivelul de 43% înregistrat la finele anului 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe