Banca Mondială ar fi falsificat rapoarte în favoarea Chinei [Reuters]

Kristalina Georgieva
Kristalina Georgieva (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

O investigaţie efectuată de firma de avocatură WilmerHale a concluzionat că liderii Băncii Mondiale au aplicat „presiuni nejustificate” pentru a efectua schimbări care vizau ridicarea locului Chinei în raportul „Doing Business 2018” al băncii şi a altor ţări în raportul pentru 2020.

Raportul s-a referit la „presiunea directă şi indirectă” exercitată de personalul superior din biroul preşedintelui de atunci al Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, pentru schimbarea metodologiei efectuării clasamentului pentru a creşte scorul Chinei şi a opinat că, probabil, efectul scontat s-a produs în direcţia respectivă.

WilmerHale a declarat că a constatat faptul că directorul general de la acea vreme, Kristalina Georgieva, acum director general al Fondului Monetar Internaţional, împreună cu un consilier cheie, au făcut presiuni asupra personalului pentru „a face modificări specifice unui set de date ale Chinei” având ca efect ridicarea poziţiei Chinei în listă.

Incidentul ar fi survenit într-un moment în care banca încerca să asigure sprijin Chinei pentru o majorare de capital importantă.

Georgieva a respins, într-un comunicat, concluziile anchetei şi a spus că s-a întâlnit cu consiliul executiv al FMI pentru a discuta problema.

La sfârşitul săptămânii trecute, Banca Mondială a anunţat că a decis să suspende publicarea raportului „Doing Business”, după ancheta WilmerHale.