Banca Românească, amendată cu 40.000 de lei pentru încasare ilegală de comisioane

”Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor”-dezbateri şi conferinţă de  presă. În imagine, Bogdan Nica şi Marius Dunca
”Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor”-dezbateri şi conferinţă de presă. În imagine, Bogdan Nica şi Marius Dunca (Epoch Times România)
Loredana Diacu
10.08.2015

UPDATE: "Am luat act de decizia ANPC şi dorim să facem câteva precizări cu privire la modul în care instituţia a interpretat implementarea Ordonanţei de Urgenţă 50/2010 de către Banca Românească. Implementarea OUG 50 de către Banca Românească a avut drept scop alinierea denumirii comisioanelor, conform cadrului legislativ, dar păstrând esenţa economică a acestora. Mai mult, Banca Românească nu a comisionat adiţional clienţii ai căror contracte au fost modificate în 2010.", precizează reprezentanţii băncii, într-un comunicat remis Epoch Times de agenţia Smart Point.

De asemenea, Banca Românească mai informează că a iniţiat demersul de contestare a proceselor verbale şi a ordinelor emise de ANPC pentru speţele menţionate în cadrul deciziei instituţiei, rezervându-şi dreptul ca, în funcţie de soluţia judecătorească, să revereze operaţiunile efectuate în urma implementării măsurilor ANPC şi să evalueze consecinţele economice ale acestor măsuri, cu iniţierea unor proceduri judiciare de recuperare.

***

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a amendat Banca Românească cu 40.000 lei pentru încasare ilegală de comisioane, informează Agerpres. Totodată, potrivit preşedintelui ANPC, Marius Dunca, băncii i s-a cerut să modifice 27.000 de contracte până pe 3 septembrie.

"Vreau să anunţ că am sancţionat un operator financiar-bancar cu 40.000 de lei şi am dispus şi măsura complementară de aducere la conformitate a tuturor contractelor, în termen de 30 de zile. Vorbesc despre operatorul financiar Banca Românească", a declarat luni Marius Dunca, în cadrul unei conferinţe de presă.

Conform oficialului ANPC, sancţiunile vizează două tipuri de credite, respectiv unul ipotecar şi unul de nevoi personale, pentru care banca a încasat ilegal unele comisioane, începând din 2010, modificând contractele originale din 2006.

Astfel, deşi pentru un credit ipotecar din 2006 comisionul de analiză era zero iar comisionul de administrare a creditului era de 1%, care se achita din credit la data primei utilizări, banca a perceput, începând din iunie 2010 până la momentul analizării petiţiilor, şi un comision de administrare cont curent, iar conform OG 50, aliniatul 36, pentru creditul acordat, creditorul poate percepe numai comision de analiză dosar, comision de administrare sau comision de administrare cont curent. Potrivit ANPC, la 30 iunie 2015, banca deţinea un număr de aproximativ 12.000 astfel de contracte de credit ipotecar.

Preşedintele ANPC a precizat că, din acest moment, banca nu mai are voie să încaseze comisionul, iar consumatorii pot da în judecată operatorul financiar pentru recuperarea banilor încasaţi fără temei legal.

Cel de-al doilea credit vizat de ANPC este unul de nevoi personale. În prima fază, comisionul de analiză pentru acest credit era zero, comisionul de administrare a creditului era zero, iar comisionul de monitorizare a creditului era de 0,3% care se achita lunar împreună cu rata de credit. Din 2010 însă, pe graficul de rambursare apare o majorare a comisionului de administrare de la zero la 0,3%. Banca are 15.000 de contracte în această situaţie.

Dunca a declarat că banca a fost amendată cu câte 20.000 de lei pentru neregulile găsite la cele două tipuri de contracte, în total 40.000 de lei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor