Bărbatul care a provocat revolte anti-imigraţie în Moscova a fost arestat

Revolte în Moscova, 13 octobrie 2013
Revolte în Moscova, 13 octobrie 2013 (- / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.10.2013

Poliţia rusă a a reţinut marţi un bărbat din Azerbaidjan suspectat de uciderea prin înjunghiere a unui tânăr rus, a cărui moarte a provocat protestele violente anti-imigranţi în Moscova, potrivit BBC.

Mii de persoane au ieşit duminică în stradă pentru a protesta faţă de uciderea lui Egor Sherbakov, un rus în vârstă de 25 de an de către un imigrant care a reuşit să fugă.

Poliţia, ajutată de forţele speciale, l-a prins pe Orkhan Zeynalov în Kolomna, la 120 de kilometri de Moscova, potrivit Ministerului de Interne. El este suspectat de uciderea lui Yegor Shcherbakov, în vârstă de 25 de ani, când acesta se întorcea acasă cu prietena lui săptămâna trecută.

Criminalul, care a reuşit să scape, ar fi un imigrant, potrivit unor imagini înregistrate de o cameră de supraveghere video şi publicate de poliţia rusă. Locuitorii, convinşi de faptul că acesta este un imigrant ilegal au făcut apel la autorităţi să insiste în lupta împotriva imigraţiei clandestine la Moscova.

Ulterior, acest protest a degenerat şi s-a transformat într-unul violent. Manifestanţii au scandat sloganuri naţionaliste şi au atacat firme din cartierul Biryulyovo, cunoscute pentru faptul că angajează imigranţi care provin din Caucaz şi Asia Centrală.

Protestatarii au acuzat poliţia că nu ia măsuri corespunzătoare pentru a preveni astfel de crime comise de persoane originare din alte ţări şi au militat pentru interzicerea accesului imigranţilor în Moscova.

Peste 300 de protestatari au fost arestaţi, iar, după un raid în Biryulyovo, aproximativ 1.200 de imigranţi au fost reţinuţi, fiind suspectaţi că trăiesc sau muncesc ilegal în Moscova.

În faţa unor astfel de presiuni, poliţia rusă a mărit eforturile de prindere a suspectului, iniţial neidentificat. S-a decis oferirea unei recompense în valoare de un milion de ruble (aproximativ 22.800 de euro - n.r.) persoanei care va ajuta la arestarea suspectului, a declarat o purtătoare de cuvânt a forţelor de ordine locale, potrivit agenţiei Itar-Tass.

Suspectul, pe nume Orkhan Zeynalov, a fost reţinut marţi de poliţia rusă, care nu a oferit detalii privind arestarea lui, precizând doar că acesta a fost adus la Moscova cu elicopterul.

Zeynalov ar fi fost dat pe mâna poliţiei de colegii săi de apartament care l-au recunoscut în imaginile televizate. Acesta lucra pe post de şofer pentru unchiul său la o piaţă de legume. Opt rude ale lui Zeynalov au fost arestate în timpul cercetărilor făcute de poliţie.

Evenimentele desfăşurate recent în Rusia au avut loc tocmai într-un moment când ţara era lăudată pentru suprimarea rasismului.

„S-au făcut eforturi substanţiale pentru a reacţiona ferm faţă de escaladarea violenţei rasiste în Rusia şi s-a înregistrat un declin privind numărul de atacuri rasiste”, preciza un raport al Consiliului Europei publicat marţi, dar redactat în iunie, înaintea violenţelor din Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor