Băsescu: Actualul guvern e predispus la fraudarea alegerilor

Traian Băsescu, preşedintele României
Traian Băsescu, preşedintele României (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
05.12.2012

Preşedintele Traian Băsescu a tras un semnal de alarmă în privinţa faptului că Guvernul nu a anunţat, cu trei zile înainte de alegeri, numărul de alegători, ceea ce predispune la fraudarea alegerilor. Şeful statului a mai atras atenţia asupra faptului că actuala putere nu dă drept de vot la o parte dintre românii care locuiesc în străinătate.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

- Actualul guvern e predispus la fraudarea alegerilor. Mai sunt trei zile până la alegeri şi creează condiţii de fraudare prin neanunţarea numărului de electori. E obligaţia Guvernului să facă public numărul de cetăţeni români cu drept de vot. Îi atenţionez să nu uite pe cei 500.000 români cu domiciliul în străinătate. Ei trebuie incluşi în listele electorale permanente din diaspora.

- Atenţionez Guvernul că ia românilor dreptul de vot. Nu e posibil să îngădui votul militarilor, dar să nu dai drept de vot celor care au şederi statuate legal pe teritoriul altor state pe mai mult de şase luni. E un act de fraudă şi împiedicarea votului. Avem studenţi care au rezidenţa acolo unde e stabilită în paşaport, avem cercetători care se află la studii pentru mai mult de şase luni, acestor oameni, doctorul Victor Viorel Ponta le-a interzis dreptul de vot.

"N-am fost ofiţer de Securitate"

- Despre afirmaţia lui Ponta că aş fi fost ofiţer de contrainformaţii: E o afirmaţie gravă. Vă declar public şi fără niciun fel de reţinere că nu am fost nici ofiţer de contrainformaţii, nici de Securitate acoperit, nici ofiţer SIE sau SRI acoperit, n-am avut nicio astfel de calitate. Dacă aş fi făcut-o, nu m-ar fi împiedicat să exercit funcţia de preşedinte, dar ar fi trebuit să fac publică această calitate dintr-un motiv simplu: era o obligaţie morală şi, un om care a trecut prin calitatea de ofiţer într-un serviciu, fie că e dinainte de Revoluţie sau după, poate rămâne un om cu dublă comandă. Or, în politică, atunci când ai fost ofiţer acoperit al unui serviciu de informaţii, nu ai decât o soluţie, să faci public, altfel poţi fi supus oricărei interpretări, oricărui şantaj şi nu poţi fi considerat un politician care îşi exercită liber funcţia. La această afirmaţie a lui Ponta răspund fără reţinere: N-am avut niciodată această calitate de ofiţer de Securitate, lucrul ar fi extrem de grav, dar nu ilegal.

- Partea a doua a dreptului la replică: Vreau să vedeţi cutia de mesaje a USL pentru data de 5 decembrie, şi unde vedeţi subliniat cu roşu, e vorba de Traian Băsescu. În patru pagini, sunt menţionat de 25 de ori. Dar e foarte interesant că cel de ieri mă menţionează de 19 ori. Dar e unul foarte interesant care arată cât de mincinos e Victor Viorel Ponta, altfel dottore, cu coabitarea: Pe pagina 2 scrie: "Să veniţi la vot cât mai mulţi pentru înfrângerea lui Băsescu". Când e cinstit Ponta? Când vorbeşte de coabitare sau când face ţintă de campanie din preşedinte, care nu e în campanie? Trebuie să mă apăr, nu pot face o campanie pe seama mea şi eu să nu reacţionez. Încă un mesaj, ridicol deja, "Pentru că Traian Băsescu să nu mai conteze în viaţa ta". Am contat mult în viaţa lui Ponta ca să ajungă premier, dar nu ştiu cât o să mai contez. Mesajele sunt absolut hidoase, de tip bolşevic, îl definesc pe Ponta. Cu Antonescu n-am nicio surpriză, dar cu Ponta, care vrea să pară un doctor, un om instruit, cu masterate pe la Catania, message box-ul îl descalifică.

Avalanşă de scrisori de la UE

- Despre relaţia cu UE: Constat că se deteriorează continuu, iar în cursul lunii noiembrie, Guvernul a primit o avalanşă de scrisori (...) I-au minţit pe români cu privire la ce era în scrisoarea care anunţa deblocarea POSDRU. Doctorul Ponta a spus că s-au deblocat banii, în scrisoare se constată progrese, era timpul să fi făcut din aprilie şi până acum Guvernul Ponta ceva progrese, deci scrisoarea începe în ton pozitiv politicos, pe urmă vin realităţile a ceea ce urmează să se întâmple: Guvernul Ponta, de dragul scenetei cu ziaristul de la Cluj, a acceptat anulări de finanţări cu 25%. Asta înseamnă că toţi cei care au primit finanţări pe POSDRU, trebuie să ramburseze 25% din ce au primit. Şi aici vorbim de universităţi, de IMM-uri, de oameni tineri care au vrut să-şi facă o afacere. Pentru că în timpul campaniei să poată avea loc sceneta cu Ponta care venea cu banii în studio, Guvernul a acceptat fără reţinere corecţii de 25% pe banii pe care i-a dat deja. Asta e o sarcină uriaşă, foarte mare.

- O chestiune hazlie, Guvernul a cerut să poată utiliza bani europeni pentru plata mai bună a celor care lucrează cu fonduri europene. Oricum, directorii au salariul mai mare decât preşedintele şi au 75% la salariu şi nimeni nu le-a cerut încă criterii de performanţă. N-aş vrea să fi fost unul dintre cei care să fi primit scrisoarea din 15 noiembrie, în care se spune: Poate vă reformaţi puţin, poate faceţi cursuri de specializare şi pe urmă poate discutăm să le creştem salariile. Scrisoarea e de o ironie rece şi dură.

Proiect important pentru aderarea la Schengen

- O altă problemă avem în zona Schengen: la Consiliul JAI de mâine care analizează starea spaţiului Schengen, nu numai că nu se reia problema datei de acces a României, dar suntem incluşi într-un raport şi doar nu ni se stabileşte un nou proces de monitorizare. Cred că doctorul Ponta trebuie să ia foarte în serios acest proiect care va fi mâine pe masa Consiliului JAI şi să dea mandat reprezentantului Guvernului să se bată pentru stabilirea unei date. România, nefiind membră Schengen, nu are obligaţia să accepte astfel de remarci prin care suntem trataţi ca statele din spaţiul Schengen care au probleme. Pentru că s-a constatat definitiv că îndeplinim criteriile tehnice. Sper ca Guvernul să nu înţeleagă că trebuie să se ducă să dea pe acolo cu veto, astea se discută.

Cine este pe lista scurtă de posibili premieri?

- Scrisoarea premierului: am înţeles că Ponta ştie lista scurtă pe care o am. Nimic nou sub soare ca un premier să ştie ce ştie şi un preşedinte. Surprinzător e că unii sar să se afle în treabă. Tăriceanu spune că nu s-ar dezonora primind această funcţie. Bă frate, dar cine a vrut să te onoreze? Nici nu mi-a dat prin cap. Altul care nu s-ar dezonora, deşi n-a vrut nimeni să-l onoreze, este dl. Rus. Nu sunteţi pe lista mea scurtă, nu vă mai perpeliţi cu onorul că rămâne nereperat. Oare ce ar fi dacă pe lista mea scurtă ar fi Adrian Năstase, dl. Voiculescu? O seară bună.

O parte din declaraţiile lui Băsescu vin după ce liderul interimar al PNL Bucureşti, Eugen Nicolaescu, a prezentat mesajele politice pe care USL le transmite candidaţilor săi pentru a fi folosite în campanie. În acestea este invocat şi numele lui Băsescu.

"Dacă Traian Băsescu va crede că este implicată persoana sa prin ceea ce spunem noi, atunci sigur va trebui să iasă (cu declaraţii publice - n.r.). Dacă nu, înseamnă că tot ce a făcut până acuma a fost o mascaradă, cum îl ştim de fapt, şi că a fost campanie electorală pe care o face pentru cei de la PDL. În felul acesta nu facem decât să-l ajutăm să-şi clarifice poziţia, e mincinos sau e cinstit. Eu ştiu că e mincinos, eu ştiu că e demagog, eu ştiu că e manipulator (...) dar haideţi să ne mai arate încă o dată acest lucru. Îl provocăm şi pe această cale", a afirmat Nicolaescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor