Băsescu: Cunosc doar doi foşti ofiţeri acoperiţi - Ponta şi Ghiţă. Restul, slugi cu IQ redus

Discuţiile pe marginea presupuşilor ofiţeri acoperiţi din rândul politicienilor i-au atras atenţia şi fostului preşedinte Traian Băsescu.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Într-o nouă postare pe contul său de Facebook - intitulată "Este cod roşu de încredere!" - fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat că ştie doar doi oameni dintre politicieni cărora li s-a făcut onoarea ca la un moment dat, să fi fost cu adevărat ofiţeri acoperiţi - Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă, în rest avem de-a face mai degrabă cu "agenţi de influenţă voluntari, slugi cu IQ redus care cred în mod fals că-şi netezesc cariera".

"Ce penibilitate despre ofiţerii acoperiţi. Unii spun Valentin Zgonea, alţii spun Giorgian Pop, alţii spun Isar, unii spun A. Săftoiu, alţii spun Mihai Tudose, alţii spun de-a valma Comisia SRI. Oameni buni, uitaţi-vă la ei. Toţi sunt nişte neica nimeni pe care, eventual, serviciile i-au mai folosit ca agenţi de influenţă sau trompete pentru a-şi satisface mici nevoi în spaţiul public, dar pe care niciodată nu i-au considerat demni să devină ofiţeri acoperiţi ai unui serviciu de informaţii românesc.

Şi, dacă vine vorba despre agenţi de influenţă şi nu de ofiţeri acoperiţi, părerea mea este că presa este plină de astfel de agenţi de influenţă, care cred că sunt protejaţi dacă "servesc cauza" susţinând ideea că Patria poate fi salvată doar de generali şi procurori şi făcînd praf de-a valma oamenii politici. Priviţi la guvernul Cioloş, guvern generat de generali şi procurori. Este pur şi simplu un monument al neputinţei şi incompetenţei", scrie Traian Băsescu.

Fostul preşedinte susţine că, personal, ştie doar doi oameni dintre politicieni cărora "li s-a făcut onoarea ca, la un moment dat, să fi fost cu adevărat ofiţeri acoperiţi", dar niciodată nu va putea să dovedescă acest lucru: unul se numeşte Victor Ponta la Serviciul de Informaţii Externe şi altul se numeşte Sebastian Ghiţă la Serviciul Român de Informaţii.

"Cu siguranţă, ei nu mai au această calitate după ce au intrat în Parlament. În plus, ăştia doi nu vor să preia partide în numele serviciilor secrete. În rest, doar agenţi de influenţă voluntari, slugi cu IQ redus care cred în mod fals că-şi netezesc cariera. Speranţă deşartă. Din toată această poveste, dincolo de bălăcăreala politică, cei care au o problemă sunt serviciile secrete.

De ce s-a ajuns ca, în mediul politic, în mediul economic, în justiţie, în societate, cei mai mulţi oameni să-şi pună problema influenţei decisive a serviciilor? Este cod roşu de încredere. Ne trebuie o comisie parlamentară puternică de control a serviciilor secrete ca singur remediu pentru recâştigarea încrederii", a mai precizat Traian Băsescu.