Băsescu: Ghiţă, mai important ca Omar Hayssam. Statul trebuie să-i garanteze imunitate, să poată vorbi

Având în vedere situaţia specială a lui Sebastian Ghiţă - un personaj mai important decât Omar Hayssam - trebuie găsite soluţii astfel încât fostul deputat să poată spune ce ştie despre Sistem, consideră fostul preşedinte Traian Băsescu.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

După ce va fi extrădat din Serbia, fostul deputat Sebastian Ghiţă - care a făcut parte din Sistem - trebuie să beneficieze de protecţie din partea autorităţilor, astfel încât să aibă libertatea să spună tot ce ştie, a opinat vineri seară, la România Tv, fostul preşedinte Traian Băsescu.

"Când a fost vorba de extrădarea lui Nicolae Popa din Indonezia am avut două convorbiri cu preşedintele Indoneziei, că nu aveam acord de extradare, nu e secret. La povestea cu Ghiţă îmi e greu sa evaluez, dar Ghiţă a fost în interiorul sistemului şi probabil la ordinul sistemului a făcut multe lucruri. Nu pot să le etichetez, dar a şi servit sistemul şi, dacă vreţi, interesul naţional. Am aflat că a plătit avionul pentru Popa... De ce a recurs statul la banii lui Ghiţă? Cineva trebuie să răspundă, că trebuiau să fie bani, nu să se apeleze la firme private", a declarat Băsescu, citat de News.ro.

În opinia fostului preşedinte, Ghiţă ar putea fi în pericol în România, după ce va fi extrădat, astfel că autorităţile statului trebuie să îi asigure protecţie.

"Este motiv să ceară azil politic, dar nu o va face. După ce a fost parte din sistem, are obligaţia să vină să spună ce ştie. Eu nu am fost parte a intimităţii sistemului, mi-a fost loial, dar pregătindu-şi lovitura după plecarea mea. Statul trebuie să-i garanteze lui Ghiţă imunitate, să poată vorbi - sigur, cu responsabilitate pentru ce este acuzat. Având în vedere situaţia specială a lui Ghiţă, pe care îl consider mai important decât pe Omar Hayssam, trebuie să găsim soluţii să poată vorbi, se poate uza de Codul Penal şi în acelaşi timp de o eventuală intervenţie a preşedintelui să găsim formula politică potrivită. Ghiţă trebuie să aibă libertatea să vorbească. Am văzut oameni băgaţi la beci ca să nu vorbească, am văzut că dacă nu au vrut să vorbească li s-au băgat copiii în celule cu oameni care i-au violat. Nu trebuie să ne trezim că Ghiţă este adus, încarcerat, frate-său băgat într-o celulă vecină cu oameni care să-l pună sub presiune. Trebuie făcută o acţiune de bun simţ într-un stat democratic", a precizat Băsescu.

Reamintim că Sebastian Ghiţă a fost reţinut joi noaptea în Belgrad după ce s-a legitimat cu documente false în faţa poliţiei de acolo. Curtea Supremă din ţara vecină a decis ulterior să-l aresteze pentru două luni, în vederea extrădării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne