Băsescu îl acuză pe Ponta de încălcare sistematică a pactului de coabitare

În imagine, Traian Băsescu, preşedintele României
În imagine, Traian Băsescu, preşedintele României (Epoch Times România)

Preşedintele României, Traian Băsescu, a făcut luni, 7 octombrie a.c., o declaraţie de presă de la Palatul Cotroceni, în care a anunţat că a constatat că Acordul de colaborare instituţională cu prim-ministrul a fost încălcat consistent de premier în domenii precum politica externă, independenţa justiţiei şi statul de drept.

"Din acest motiv am decis ca, înainte de orice altă măsură, să declanşez mecanismul de consultare care este prevăzut în punctul 7 al Acordului de cooperare instituţională, aşa că mâine vom începe discuţiile la nivel tehnic pentru o analiză pe punctele pe care eu vi le-am enunţat ca fiind după părerea mea încălcări grave ale Acordului de cooperare instituţională. Dincolo de ceea ce nu se ştie public, spre exemplu vă aduceţi aminte declaraţiile despre Kosovo; eu sunt pentru recunoaşterea Kosovo. Asta a ieşit consistent din politica de până acum a României cu privire la Kosovo, politică care avea în vedere să protejeze poziţia noastră faţă de Transnistria"

Preşedintele a adus în discuţie şi declaraţiile făcute de prim-ministru despre guvernul sirian care au cauzat prejudicii României.

"Vă aduceţi aminte declaraţiile fulminante ale domnului prim-ministru, iar acum Bashar al-Assad stă la masa cu Statele Unite şi cu Federaţia Rusă să rezolve problema conflictului din Siria şi problema armamentelor chimice într-un proces de negociere. Acele declaraţii - guvern criminal, ilegitim şi criminal - pe care le-a făcut Victor Ponta, sigur, ne-au produs prejudicii. Astăzi am fi fost într-o poziţie foarte solidă, dacă se menţinea în linia pe care eu am dat-o, aceea de prudenţă în relaţia cu Siria. V-am dat doar exemple publice, sunt multe altele nepublice care vor trebui clarificate", a adăugat Traian Băsescu.

Şeful statului a mai precizat luni seară, că de discuţiile de marţi va depinde dacă va fi sau nu continuat acordul de colaborare instituţională preşedinte-premier, accentuând faptul că Acordul instituţional poate să mai rămână în vigoare dacă în cursul zilei de marţi se va ajunge la concluzia că Acordul trebuie respectat.

"Dacă se va ajunge la concluzia că nu mai trebuie respectat, sigur că nu are rost să-l mai menţinem. Dar fac precizarea că mare parte din acest Acord instituţional a devenit parte a MCV-ului. Aici au fost reţinerile mele în a-l denunţa. Dar, din păcate, şi prevederi din Acordul de colaborare instituţională, de la capitolul justiţie şi stat de drept şi prevederi din MCV au fost deja făcute praf prin abordările din ultimele zile, atât declaraţiile, cât şi acţiunea politică legată de miniştrii cu probleme, iar astăzi a fost un element în plus de încălcare gravă şi a MCV-ului şi a Acordului de colaborare instituţională, dar - repet - acest acord este parte a MCV-ului şi de aceea am avut reţineri să-l denunţ imediat, chiar dacă mi-aş fi dorit s-o fac" a mai adăugat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne