Băsescu: Manifestaţiile din Piaţa Universităţii sunt curate, protestul de la Roşia Montană este fabricat

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu susţine că nu şi-a schimbat poziţia faţă de exploatarea mineralelor de la Roşia Montană şi a afirmat că s-au spus trei minciuni privind acest proiect: rezolvarea locurilor de muncă, problema cianurilor şi afirmaţia că ne pleacă aurul din ţară. Şeful statului a comentat, totodată, că manifestaíile din Bucureşti faţă de proiectul minier sunt "curate", iar protestul de la Roşia Montană este "fabricat". Preşedintele României este invitat special, duminică, la emisiunea “După 20 de ani” la Protv, unde a făcut aceste declaraţii.

Traian Băsescu a afirmat:” Mi-e foarte greu să mă pronunţ tehnic pe subiectul Roşia Montană, dar sunt un susţinător al exploatării resurselor. Sunt convins că dacă eu m-aş pronunţa, cel puţin 70% din clasa politică ar avea un punct de vedere contrar. Vreau să stau într-o poziţie neutră în această chestiune Roşia Montană, aşa cum este programată acum. Asta nu înseamnă că nu îmi voi face datoria şi nu voi încerca să informez concret despre acest subiect.”

"E o abordare mincinoasă că Proiectul Roşia Montană rezolvă problema locurilor de muncă. A doua - cianurile. Problema majoră este ţinută în sloganul ne otrăvim cu cianură, a declarat Băsescu.

Băsescu a afirmat că proiectul este viabil financiar din punct de vedere al preţului aurului şi dacă acest proiect va fi declanşat va fi operat de Gold Corporation.

Preşedintele a menţionat : ”A treia minciună este că ne pleacă aurul din ţară. Nu pleacă niciun gram de aur. Dacă este ceva ce ne dăunează enorm e minciună guvernamentală. Ştiu în ce stadiu era negocierea în timpul guvernului Boc şi Ungureanu. În planul de negociere erau alte condiţii: ce este obţinut din procesare se procesează în România şi dreptul prioritar de achiziţie al BNR. Dacă Gold Corporation este cinstit nu ştiu de ce l-ar deranja dacă BNR.”

În legătură cu potestele, el a afirmat că manifestaţiile din Bucureşti faţă de proiectul minier sunt "curate" şi că nu există informaţii cum că omul de afaceri George Soros ar fi trimis ONG-urile în stradă .Referitor la protestul de la Roşia Montană a spus că este unul "fabricat":

La jumătatea lunii septembrie, mai mulţi angajaţi ai RMGC s-au blocat într-o mină din Roşia Montană, care este obiectiv turistic, dar au ieşit la suprafaţă după ce premierul Victor Ponta a intrat în mină îmbrăcat într-o uniformă RMGC şi a vorbit cu ei.

"Nu-mi place să ne facem că intrăm în galerii turistice şi să spunem că noi suntem minerii de subteran. Ce fac minerii din subteran este reabilitarea galeriilor", a spus preşedintele Băsescu.

În ultimele zile au avut loc mai multe proteste care vizau exploatarea, inclusiv în ziua în care comisia specială a Parlamentului s-a deplasat la Roşia Montană.

În context, un tânăr implicat în campania care militează împotriva proiectului minier de la Roşia Montană a arătat într-un video clip cum manifestanţii pro-RMGC sunt aduşi în localitate cu autocarele sau microbuzele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne