Băsescu, nemulţumit de OUG privind interceptările: „Toţi vor puterea dată de dreptul de supraveghere tehnică”

Pentru a rezolva - pe moment - problema interceptărilor din dosarele penale declanşată de decizia CCR, care a spart Binomul SRI-DNA, Guvernul Cioloş a dat o ordonanţă de urgenţă, soluţie criticată dur de fostul preşedinte Traian Băsescu.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor a devenit un ghiveci de ambiţii al şefilor instituţiilor de forţă ale statului - toţi vor vă dobândească puterea dată de dreptul de supraveghere tehnică, a scris sâmbătă, pe contul său de Facebook, preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu.

"Parchetul General, DIICOT, DNA, Poliţia, SIE şi SRI vor opera fiecare, independent şi secret, platforma de interceptare a comunicaţiilor operată pînă în prezent numai de SRI. Nu va funcţiona, iar dacă asta s-a vrut, s-a reuşit. Se va constata acest lucru cînd se vor face regulamentele şi protocoalele de partajare a utilizării platformei.

Mai mult, în practică adesea se va constata că şi unii şi alţii au în supraveghere aceleaşi persoane, iar regulamentele, crearea de specialişti pentru operare va lua timp, lucru pe care avocaţii îl vor exploata nemilos în instanţe", a declarat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte este de părere că, în urma deciziei CCR, soluţia corectă era ca Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor să devină o unitate independentă, condusă de judecători şi procurori numiţi de CSM, care prestează servicii pentru toate instituţiile cu drept de anchetă penală sau responsabile de securitatea naţională.

"Tot personalul care actualmente deserveşte platforma (operare, întreţinere şi securitate tehnică) trebuie trecut în rezervă iar oamenii reangajaţi ca funcţionari publici cu statut special pentru a nu pierde la salariu. Şi în sfîrşit un regulament unic aprobat prin OUG de utilizare şi acces la platformă, ţinînd cont şi de urgenţele care pot să apară pe securitate naţională. Această soluţie era rapidă şi garanta deplină continuitate în procedurile penale", a continuat Traian Băsescu.

Prin soluţia adoptată de Guvern şi CSAT, s-a trecut, potrivit fostului şef de stat, de la interceptarea comunicaţiilor de către o singură instituţie, SRI, la un număr mult prea mare de instituţii cu drept de interceptare.

"Pînă la urmă, în loc să fie servit interesul naţional, prin soluţia adoptată au fost servite ambiţiile şi interesele şefilor instituţiilor de forţă. Iar dacă Preşedintele şi Premierul nu au fost în măsură să găsească soluţia corectă, este obligaţia Parlamentului s-o facă urgent", a mai precizat Traian Băsescu, care, potrivit jurnalistului Ionel Stoica, a bagat cu câţiva ani în urmă în CSAT prevederea ca SRI să fie Autoritate Unică de Interceptari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne