Băsescu: Nu îmi prelungesc mandatul nici măcar cu un minut. Nu o să mă prindă vremea Mărţişoarelor la Cotroceni

Traian Băsescu
Traian Băsescu (LIONEL BONAVENTURE / AFP / Getty Images)

Pe picior de plecare la Consiliul European, preşedintele Traian Băsescu a explicat joi că mandatul său se termină pe 21 decembrie, ora 24,00, şi nu va rămâne în funcţie nici măcar un minut în plus, punând astfel capăt speculaţiilor din spaţiul public potrivit cărora ar vrea să îşi prelungească mandatul.

"Având în vedere că în ultima vreme a constatat că acest subiect este dezbătut public, cum face preşedintele Băsescu să îşi prelungească mandatul şi care sunt efectele a ceea ce se întâmplă în competiţia prezidenţială, ca preşedintele să mai stea, să ne prindă vremea Mărţişoarelor cu el la Cotroceni. Indiferent ce se întâmplă în competiţia prezidenţială, mandatul meu se termină pe 21 decembrie, la ora 24.00", a subliniat şeful statului, citat de Mediafax.

"Pe 22 decembrie, altcineva trebuie să fie la Palatul Cotroceni, ori un nou ales ori preşedintele Senatului sau al Camerei Deputaţilor, sau mă rog, cum vor fi jocurile, având în vedere că preşedintele Senatului este şi candidat", a mai precizat Traian Băsescu.

De altfel, preşedintele a scos în evidenţă faptul că nu există niciun articol în Constituţie care să permită preşedintelui în exerciţiu să îşi prelungească mandatul chiar şi cu o zi, doar, "Doamne fereşte, în situaţia unui război".

"Vă rog, plecaţi de la premisa că nu pot, constituţional, să rămân nicio măcar o oră după data de 21, ora 24.00, pentru că ar fi exercitarea ilegală de mandat de preşedinte, şi în niciun caz nu voi abandona principiul din cei zece ani de mandat, de a apăra Constituţia. Rog să nu se mai speculeze pe tema cât rămâne Băsescu după data de 21. Îi liniştesc pe toţi, nu rămân niciun minut", a concluzionat şeful statului.

Traian Băsescu nu a pierdut ocazia să îi atace pe prezidenţiabilii cei mai bine plasaţi în sondaje, respectiv reprezentatul PSD Victor Ponta şi liderul liberal Klaus Iohannis, care conduc în prezent în sondajele de opinie.

"Deşi suntem cu doi candidaţi în fruntea sondajelor, care niciunul nu e bun pentru preşedinţia României, eu nu pot rămâne nicio zi după terminarea mandatului prezidenţial. Îmi pare rău pentru români că au de ales între o marionetă a PSD-ului şi un alt candidat care, din păcate, din dorinţa de a parveni în funcţii cu orice preţ, nu a ţinut cont că asupra lui plana riscul incompatibilităţii, care se poate manifesta inclusiv după începerea mandatului. O decizie a ÎCCJ după începerea exercitării funcţiei suspendă exercitarea funcţiei de către preşedinte", a afirmat Traian Băsescu.

Totodată, preşedintele a ţinut să confirme ceea ce anunţa recent preşedintele PMP Elena Udrea, şi anume că se va înscrie în formaţiune imediat după terminarea mandatului.

"După încheierea mandatului voi deveni membru PMP şi intenţia e să construiesc un partid nou. Am mai dat această motivaţie că partidele vechi care au functionat din 1990 pănă acum sunt toate compromise. Trebuie o construcţie nouă şi trebuie analizată posibilitatea de a aduce oameni noi, în aşa fel încât în 2016 românii să aibă o alternativa curată", a mai precizat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne