ActiveWatch: Autorităţile române, abuzive în relaţia cu publicaţia Epoch Times

Jandarmii smulg din faţa camerei practicantul Falun Gong pe care îl mai ridicaseră încă o data cu 5 ore în urmă.
Jandarmii smulg din faţa camerei practicantul Falun Gong pe care îl mai ridicaseră încă o data cu 5 ore în urmă. (Horoiu Eugen / Epoch Times Romania)

Organizaţia de drepturile omului ActiveWatch a condamnat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, abuzurile săvârşite de Guvernul României şi de Jandarmeria Română zilele acestea împotriva publicaţiei Epoch Times România, publicaţie care abordează în mod constant subiecte considerate "sensibile" de Partidul Comunist Chinez.

"Miercuri, 24 septembrie, jurnaliştii Epoch Times au fost obstrucţionaţi să-şi exercite activitatea prin faptul că, deşi aveau acreditări la Guvern, nu au avut acces la întâlnirea oficială cu delegaţia chineză a vicepremierului Zhang Gaoli. Joi, 25 septembrie, echipa Epoch Times a fost din nou obstrucţionată să-şi facă meseria, de data aceasta de către reprezentanţi ai Jandarmeriei Române. Aceştia au oprit interviul acordat echipei de jurnalişti ai Epoch Times dat de Vlad Negrilă, un membru al organizaţiei Falun Gong (interzisă în China), care fusese ridicat de jandarmi din faţa clădirii Guvernului câteva ore mai devreme, pe motiv că ar fi participat la un "protest" neautorizat" împotriva vicepremierului chinez. De asemenea, jandarmii au împiedicat cameramanul Epoch Times să filmeze momentul când Vlad Negrilă a fost reţinut de forţele de ordine în timp ce acorda interviul", a transmis ActiveWatch.

Joi, 25 septembrie, ActiveWatch a solicitat Biroului de presă al Guvernului explicaţii pentru blocarea accesului jurnaliştilor Epoch Times la întâlnirea cu vicepremierul chinez, însă până la ora redactării acestui comunicat, solicitarea organizaţiei nu a primit niciun răspuns.

"Reamintim că nu este prima dată când publicaţia Epoch Times este ţinta unor abuzuri din partea autorităţilor române. Anul trecut, jurnaliştilor Epoch Times le-a fost refuzată acreditarea de către Parlamentul României şi SPP la summitul China-Europa Centrală şi de Est, desfăşurat la Palatul Parlamentului, între 25 şi 27 noiembrie. Constatăm că de fiecare dată când înalţi oficiali ai statului chinez au întâlniri cu autorităţile române, statul chinez decide cine are dreptul să participe la aceste adunări oficiale, ceea ce înseamnă că drepturile unor cetăţeni români sunt suspendate de Guvernul României la ordinele Chinei", a mai precizat ActiveWatch.

Epoch Times este o publicaţie considerată incomodă de oficialii Partidului Comunist Chinez (PCC) pentru că expune încălcările de drepturile omului desfăşurate în China - persecuţia practicanţilor Falun Gong (o practică spirituală ce are la bază principiile adevăr, bunătate şi toleranţă), a creştinilor, uigurilor, tibetanilor, avocaţilor pentru drepturile omului, jurnaliştilor şi a prizonierilor de conştiinţă în general.

Recent, publicaţia a dezvăluit că invitatul premierului Victor Ponta, vicepremierul chinez Zhang Gaoli, este suspectat de genocid, tortură şi crime împotriva umanităţii, participând activ în persecutarea aderenţilor Falun Gong.

Potrivit WOIPFG, există suspiciuni rezonabile că Zhang Gaoli a încurajat şi practica sistematică de recoltare de organe, pe viu, de la practicanţii Falun Gong. În China există un număr mare de lagăre speciale de exterminare a practicanţilor Falun Gong, unde aceştia sunt închişi pentru a li se extrage forţat organele, care sunt vândute doritorilor de transplanturi pentru sume mari de bani. Corpurile eviscerate sunt incinerate în crematorii pentru a se şterge urmele crimelor comise.

De altfel, Parlamentul European a adoptat, la sfârşitul anului trecut, o rezoluţie prin care a condamnat practica de recoltare forţată de organe desfăşurată de PCC şi le-a solicitat statelor membre ale UE să ia o poziţie publică faţă de acest abuz.