Băsescu, Ponta, Oprea şi şefii serviciilor de informaţii în şedinţă la Cotroceni

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a avut joi o şedinţă de lucru la Palatul Cotroceni cu premierul Victor Ponta, ministrul de Interne Gabriel Oprea şi şefii serviciilor de informaţii, au informat surse oficiale. Cel mai probabil, principalele subiecte de discuţie vor fi situaţia din Ucraina şi chestiunea extremismului maghiar din ţara noastră.

Această şedinţă se desfăşoară după ce, cu o zi în urmă, premierul a anunţat că a transmis Preşedinţiei nota de informare redactată de Gabriel Oprea, referitoare la activităţile preşedintelui partidului de extremă dreaptă Jobbik din Ungaria, Vona Gabor, pe teritoriul ţării noastre care au avut "un impact în planul securităţii naţionale şi siguranţei publice", şi i-a solicitat pe această cale să avizeze, în calitate de preşedinte al CSAT, concluziile şi măsurile propuse în nota de informare.

Premierul a informat că Ministerul de Interne îl poate declara pe Vona Gabor persoană indezirabilă pe teritoriul României dacă preşedintele, în calitatea sa de şef al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, va aviza procedura.

Amintim că luni seară, câteva mii de maghiari au manifestat la Târgu Mureş, cerând autonomia Ţinutului Secuiesc, precum şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Cum o parte dintre protestatari erau extremişti, lucrurile au degenerat, şi forţele de ordine au fost atacate cu pietre şi petarde. Nu au lipsit nici sloganurile şi manifestările anti-româneşti, la eveniment fiind prezenţi şi liderul partidului de extremă dreaptă Jobbik, Vona Gabor, extremiştii Gărzii Maghiare şi cei ai Organizaţiei 64 de Comitate. După manifestaţie, mai mulţi politicieni, printre care şi Traian Băsescu şi Victor Ponta, au anunţat că se va interzice intrarea în ţară a unora dintre extremiştii maghiari.

Şeful statului susţine o conferinţă de presă la ora 18.30 în care probabil va anunţa deciziile luate.