Băsescu, previziuni: Guvernul cade, dar marele câştigător va fi Ponta. Început de instabilitate politică

Traian Basescu
Traian Basescu (Florin Chirila\Epoch Times)

Fostul preşedinte Traian Băsescu a făcut, joi, pe pagina sa de socializare, o serie de previziuni referitoare la marele eveniment de pe scena politică românească: moţiunea de cenzură anti-Dăncilă. În opinia sa, Guvernul va cădea, dar că cel mai câştigat din acest război va ieşi Victor Ponta, care “nu a avut ca obiectiv instalarea unui guvern liberal ci doar dărâmarea guvernului Dăncilă pentru a deschide larg porţile negocierii pentru punerea sub control a PSD – ului”.

Totodată, liderul PMP afirmă că preşedintele Klaus Iohannis nu are cu adevărat în intenţie sa îl numească pe Ludovic Orban premier, întrucât în topul preferinţelor pentru acest portofoliu s-ar afla Cătălin Predoiu.

În acelaşi timp, Traian Băsescu prezice o perioadă de instabilitate politică post-moţiune, cu o Dăncilă premier interimar dat fiind faptul că, potrivit viziunilor sale, primul Guvern constituit după moţiune nu va trece de votul Parlamentului.

Redăm în continuare postarea integrală a lui Traian Băsescu:

“Moţiunea!

Moţiunea de cenzură de joi va fi momentul de început al unei perioade de instabilitate politică.

Alături de PNL şi PMP, USR, dar şi partidele conduse de Ponta, Tăriceanu şi Kelemen Hunor împreună cu ciracii lor mari amatori de plocoane guvernamentale vor vota, cu morga impostorului pe umerii căruia apasă responsabilitatea pentru ţară, moţiunea de cenzură insistent cerută de Preşedintele Iohannis.

Ce va fi joi la votul pentru moţiune? Previzibilă este o cădere a guvernului. Va fi ziua lui Şică Mandolină şi a lui Iohannis. Se vor felicita reciproc, crezând că sunt câştigătorii meciului politic.

În realitate, marele câştigător va fi Ponta care nu a avut ca obiectiv instalarea unui guvern liberal ci doar dărâmarea guvernului Dăncilă pentru a deschide larg porţile negocierii pentru punerea sub control a PSD – ului.

Preşedintele Iohannis va chema la consultări partidele, dar obligaţia lui este ca la ora aceasta să ştie numele viitorului premier. Iar dacă cineva crede că Preşedintele Iohannis îl are în minte pe Ludovic Orban, se înşală. Orban trebuie să stea la rând pentru că înaintea lui ar fi Predoiu…

Cu ocazia consultărilor va trebui să-i găsească premierului desemnat şi o majoritate parlamentară, ceea ce pare dificil.

Ponta îşi va face jocul cu PSD -ul urmând să încerce coagularea unei majorităţi bazată pe PSD, PRO-RO, ALDE şi căreia se va alătura contracost şi UDMR.

Scenarii sunt multe. De aceea, mă voi limita la a spune doar concluzia :

- Guvernul cade;

- Ponta iese întărit din această moţiune şi cu aliura de lider al stângii;

- Ludovic Orban nu va fi desemnat premier;

- Primul guvern nu trece de votul Parlamentului;

- Al doilea guvern nu va fi niciodată supus votului pentru ca Parlamentul nu-l va programa;

- Nu se vor îndeplini condiţiile Constituţionale pentru declanşarea alegerilor anticipate;

- Doamna Dăncilă rămâne premier interimar până după alegerile prezidenţiale.

Iar dacă PNL vrea să se decredibilizeze acum, va face o alianţă de guvernare cu Ponta, Tăriceanu şi Hunor.

Cine pierde şi cine câştigă politic din acest exerciţiu democratic?”