Băsescu: ”R.Moldova nu are nicio perspectivă de a deveni membră a UE” (video)

Prezent la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, fostul preşedinte Traian Băsescu a susţinut că R.Moldova nu are nicio perspectivă de aderare la UE, iar singura soluţie este unirea cu România. În opinia sa, aceasta nu poate fi făcută însă cu Transnistria.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Liderul PMP a arătat că UE nu-şi poate permite să importe încă un conflict îngheţat după cel cipriot, dat fiind că Rusia nu-şi va retrage trupele şi echipamentele militare din Transnistria, care este folosit ca un Kaliningrad.

În opinia sa, trebuie continuată românizarea R.Moldova şi demarate discuţii cu Moscova legate de unire în paralel cu creşterea numărului unioniştilor dincolo de Prut. Contextul regional tensionat ar fi favorabil demarării discuţiilor cu Rusia, consideră Băsescu.

Epoch Times vă prezintă cele mai importante declaraţii făcute de Traian Băsescu în cadrul Universităţii de Vară:

Tema specială este R.Moldova pentru că în situaţia ei se reflectă parte din nedreptăţile făcute românilor. Pierderea Basarabiei în 1940 este o rană în sufletele românilor. Marea întrebare este dacă putem continua să trăim în baza unei decizii luate de doi criminali, Hitler şi Stalin, care au decis să rupă o parte din trupul ţării şi să-l anexeze fostei Uniuni Sovietice.

Orice sondaj în România arată că 85% dintre români doresc unirea României cu R.Moldova, în timp ce în R.Moldova sondajele arată o apetenţă mai mică pentru acest proces. Este greu să se facă o schimbare peste noapte, dar procesul de reromanizare a R.Moldova trebuie să continue şi să fie parte a politicii Bucureştiului.

Orientarea R. Moldova către Moscova este o abordare anti-naţională. Din păcate partide şi trusturi mass-media extrem de puternice din R.Moldova încearcă să orienteze Moldova spre Uniunea Eurasiatică.

R.Moldova, chiar dacă a avut guverne care se declarau unioniste, pe fond a avut o politică de menţinere a legăturilor cu Moscova şi de distanţare prudentă faţă de România. Am fost preşedintele României 10 ani şi îi cunosc pe toţi politicienii importanţi din R.Moldova, mai puţin Plahotniuc, Dodon şi Usatîi, cu care nu m-am întâlnit.

Marea problemă în R.M este că politicienii moldoveni şi-au dorit o ţară pentru ei, şi nu pentru poporul român. Dacă-şi doreau asta, unirea era deja făcută.

Despre argumentele pro-unire:

În 1991, PIB pe cap de locuitor al R.Moldova şi al României era egal. Astăzi România are un PIB/cap de locuitor de 5 ori mai mare.

Apartenenţa la UE şi NATO ne-a obligat să dezvoltăm instituţii anti-corupţie şi o justiţie care să lupte pentru statul de drept chiar dacă mai avem un drum lung de parcurs până să avem o justiţie perfectă sau foarte bună. Uitaţi-vă ce distanţă este între justiţia din România şi cea din R.Moldova.

Un alt beneficiu este cel în materie de securitate. România are baze NATO pe teritoriul ei, militari aliaţi gata oricând să-i apere integritatea teritorială. Avantajele unirii sunt enorme, dar din păcate oamenii politici moldoveni nu informează cetăţenii despre avantajele de a fi ţară a UE sau NATO.

Ei au două abordări mincinoase. Spun că R.Moldova este o ţară sigură pentru că prin Constituţie şi-a declarat neutralitatea. Este o glumă pentru că nici măcar România n-a recunoscut R.Moldova ca stat neutru. Cu atât mai puţin Puţin şi trupele lui din Transnistria. Este o gogoaşă, R.Moldova are nevoie de alianţe pentru a-i garanta securitatea.

În momentul de faţă R.Moldova nu are nicio perspectivă de a deveni membră a UE, la fel cum nu are nici Ucraina. Povestea că dacă au un acord de asociere devin membri ai UE este o poveste. România a avut nevoie de 14 ani de la semnarea acordului de asociere, dar în condiţiile în care acesta era văzut că o perioadă pregătitoare pentru intrarea în UE. Toate eforturile diplomatice ale Bucureştiului şi Chişinăului de a se dă perspectivă de integrare R.Moldova la momentul semnării AA au fost refuzate.

Moscova este într-o situaţie dificilă în raport cu toate statele occidentale şi are nevoie şi de poziţii flexibile de la state ale UE. Situaţia din regiune nu este defavorabilă începerii unor discuţii despre unire cu Rusia.

Singura soluţie politică a parcursului european al R.Moldova este unirea cu România. Nu există altă soluţie în vederea următorilor 20 de ani.

Despre problema transnistreană:

Unirea nu se poate face cu Transnistria în corpul R.Moldova pentru ca Rusia nu-şi va retrage trupele şi echipamentele militare. O Transnistrie ocupată nu va fi acceptată de niciun stat UE pentru că ar însemna importarea unui conflict îngheţat. După experienţa Cipru, când a fost ratată soluţionarea problemei prin reunificare, din cauza referendumului la care ciprioţii greci au votat împotriva unificării, UE a importat un conflict turco-cipriot care generează probleme majore. Experienţa aceasta va face imposibilă acceptarea unei uniri, având trupe ale Federaţiei Ruse pe teritoriu.

Federaţia Rusă nu va părăsi Transnistria în următoarele decenii pentru că au nevoie de un Kaliningrad aici, în partea de sud-est a Europei.

Despre ce este de făcut pentru unire:

Dincolo de interconectările energetice, trebuie explicat tot mai mult cetăţenilor moldoveni de ce unirea este necesară şi aduse argumentele de decalaj de dezvoltare între cele două ţări. Este nevoie de o unire prin decizie politică, prin referendum sau prin decizie a Parlamentelor celor două ţări.

Trebuie continuată românizarea R.Moldova, revenirea la românism, prin influenţă culturală, mărirea numărului de burse acordate tinerei generaţii care să studieze în România şi creşterea numărului moldovenilor care primesc cetăţenia românească.

Din păcate în ultima perioadă s-a tras frâna acordării cetăţeniei române pentru moldoveni. Cred că trebuie să fie taxe zero la dobândirea cetăţeniei.

Concluzia: În momentul de faţă unirea României cu R.Moldova depinde strict de cetăţenii R.Moldova şi politicienii de la Chişinău. Niciodată Parlamentul României sau un referendum la noi n-ar fi împotriva unirii, dar sondajele din R.Moldova arată că acum un referendum legat de unire n-ar trece, iar politicienii ar vota în consecinţă. Procesele de cunoaştere a României de către cetăţenii moldoveni trebuie să continue.

Cred că ar trebui să începem discuţiile cu Moscova pentru unire. Ele vor dura mult, dar până la finalizare probabil se va ajunge în R.Moldova la o majoritate care să dorească unirea.

Cred că acum când situaţia regională este tensionată, iar Moscova este într-o situaţie dificilă în raport cu toate statele occidentale şi are nevoie şi de poziţii flexibile de la state ale UE, situaţia din regiune nu este defavorabilă începerii unor astfel de discuţii cu Rusia.