Presa critică din Moldova supusă tot mai mult presiunilor autorităţilor

Într-un editorial pentru Deutsche Welle, Vitalie Călugăreanu analizează declaraţiile recente ale ministrului Justiţiei despre mass media în contextul în care atacurile împotriva presei la Chişinău au devenit mai vizibile şi intense.
(Captură Foto)

După ce ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari a declarat într-un interviu pentru „moldovacurată.md” că „presa nu mai este o sursă veridică de informare”, Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) nu se va mai putea sesiza din mass media. Potrivit Comisiei Naţionale de Integritate, “din multele autosesizări din articolele din presă, unele articole nu au fost suficient de bine documentate, creându-le inspectorilor un volum de muncă care nu s-a soldat cu niciun rezultat, dar au consumat resurse importante, a adăugat ministrul Cebotari.

Autorul editorialului notează că reacţia oficialului moldovean vine după ce în ultimii ani, din cauza creşterii corupţiei la nivel de stat, în Republica Moldova au apărut mai multe echipe de jurnalişti de investigaţie, care şochează săptămânal prin dezvăluirile pe care le fac.

Un exemplu pertinent ar fi dezvăluirea celei mai mari maşinării de spălare a banilor din Rusia prin băncile din Moldova – aşa-numitul „Landromat” (este vorba de spălarea a 20 miliarde USD în perioada 2010-2014). Schema a fost făcută publică de RISE Moldova încă în august 2014, însă cazul a apărut în vizorul Procuraturii Anticorupţie din Moldova abia la sfârşitul lunii trecute, pe 27 iulie, 2016, după ce, opinează Călugăreanu pentru Deutsche Welle, principalul figurant în această „afacere” a intrat în conflict deschis cu şeful grupării oligarhice care controlează momentan puterea în Moldova.

Declaraţiile ministrului de Justiţie nu au trecut neobservate nici de ONG-urile de media din Moldova. Un detaliu accentuat de acestea este faptul că şi ministrul Justiţiei, la un moment dat, a fost vizat într-o anchetă jurnalistică în legătură cu anumite probleme de integritate. „Poate de aici a şi pornit reticenţa ministrului faţă de presă?”, s-a întrebat retoric directoarea Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova, Cornelia Cozonac.

Totodată, jurnalismul liber, curios şi independent rămâne încă vulnerabil în faţa presiunilor declanşate de către actori politici şi autorităţi. Astfel încât doar în ultima lună cazurile de intimidare a presei se ridică la un număr impunător.

Recent, portalul informaţional „Agora.md” a denunţat o somaţie a Centrului Naţional Anticorupţie de a divulga sursa care i-a furnizat un document despre o schemă de spălare a 500 milioane USD prin intermediul Judecătoriei Teleneşti. Tot pe 11 august şi “Ziarul de Gardă” a anunţat că a fost ameninţată cu judecata de către procurorul anticorupţie Adriana Beţişor (care a prezentat învinuirea în dosarul ex-premierului Vlad Filat) după ce publicaţia a dezvăluit că familia sa a cumpărat un teren şi construieşte „un imobil de milioane” la marginea Chişinăului.

Procurorul care s-a ocupat de dosarul fostului prim-ministru Vlad Filat, Beţişor, s-a arătat nemulţumită şi de postul de televiziune „Jurnal TV”. Ea s-a plâns că ar fi fost defăimată în cadrul emisiunii ”Ora de Râs” (o emisiune umoristică, cu conţinut de pamflet) şi a solicitat dezminţirea informaţiei difuzate, pentru apărarea reputaţiei sale.

În ce priveşte demersul Adrianei Beţişor vizând emisiunea mai sus menţiobată, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a stabilit, ulterior, că postul TV nu a încălcat prevederile legale, dar ar fi încălcat Codul deontologic al jurnalistului, precizează aceeaşi sursă citată.