PAS: Concesionarea Aeroportului din Chişinău a fost marcată de o serie de ilegalităţi

Membrii mişcării Acţiune şi Solidaritate consideră procesul de concesiune a Aeroportului Internaţional Chişinău drept unul ilegal care prejudiciază cetăţenii Moldovei. În acest sens, ei cer autorităţilor examinarea acţiunilor persoanelor implicate în semnarea actelor de concesiune.
.
. (SEBASTIEN BOZON / AFP / Getty Images)

Liderii mişcării Partidul Acţiune şi Solidaritate au semnalat joi, pe 11 august, în cadrul unui briefing de presă, aspectele concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău care ridică mai multe semne de întrebare. “După furtul miliardului, concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău este a doua afacere misterioasă în care guvernarea refuză să facă lumină”, a fost declaraţia preşedintei PAS, Maia Sandu.

Potrivit celor de la PAS, contractul a fost semnat cu încălcarea prevederilor legii cu privire la parteneriatul public-privat. De exemplu, în timp ce câştigător al concursului a fost asociaţia persoanelor juridice Aeroportul Habarovsk şi Kolomenskii Zavod, contractul de concesionare a fost semnat cu altă persoană juridică – SRL Avia Invest, care nici măcar nu a participat la licitaţie şi nu a demonstrat că satisface criteriile care au stat la baza atribuirii contractului de concesiune.

“După noi, această încălcare este suficientă pentru a declara nulitatea contractului”, a mai susţinut Maia Sandu.

Nici celebra taxă de modernizare a aeroportului nu este mai puţin dubioasă, a opinat în continuare un membru PAS. Fiecare persoană care ajunge în sala de aşteptare a aeroportului achită 9 euro, fapt prevăzut de clauza 15.8 din contractul de concesiune al aeroportului. Mai mult, în articolul 15.10 este prevăzut expres că această taxă va fi prevăzută pentru întreaga perioadă de valabilitate a contractului, adică 49 de ani.

În urma acestor taxe, concesionarul va acumula 784 milioane euro ceea ce depăşeşte suma care reprezintă angajamentul investitorului pentru întreaga perioadă, adică 540 milioane euro. În consecinţă, “nu este clară logica acestei tranzacţii din perspectiva statului Republica Moldova”, a conchis Sandu.

Respectiv, includerea unei astfel de clauze în contract este abuzivă şi ilegală, consideră membrii Partidului Acţiune şi Solidaritate. Chiar dacă ulterior şi Centrul Naţional Anticorupţie a declarat această prevedere drept ilegală, Ministerul Transporturilor nu a întreprins nicio măsură în acest sens.

În aceste condiţii, liderii mişcării PAS afirmă că vor trimite o scrisoare adresată Primului Ministru şi Ministrului Transporturilor prin care cer aducerea în legalitate a chestiunii cu privire la taxa pentru modernizarea aeroportului. O altă sesizare va fi expediată Procuraturii Generale şi Centrului Naţional Anticorupţie cu scopul de a fi examinate acţiunile persoanelor responsabile de semnarea actelor de concesiune.

Conform unui decret al Guvernului R. Moldova, începând cu 1 noiembrie 2013, SRL Avia Invest este compania administrator–investitor care a luat în concesionare Aeroportul Internaţional Chişinău pentru o perioadă de 49 de ani.