Băsescu: Semnalul privind România dat de Hillary Clinton la OSCE este extrem de grav

Traian Băsescu, preşedintele României
Traian Băsescu, preşedintele României (Epoch Times România)
Epoch Times România
07.12.2012

Preşedintele Traian Băsescu le-a reproşat vineri partidelor că au avut o campanie nerelevantă pentru români şi a precizat că semnalul de la OSCE al lui Hillary Clinton, care a vorbit de provocările asupra proceselor constituţionale din România, este extrem de grav.

Şeful statului a etichetat campania electorală drept ”nerelevantă faţă de realităţile României”.

”Partidele n-au reuşit să facă o campanie în care să plece de la premisele reale în care se află România şi anume: România se află într-o Uniune Europeană a cărei zonă euro este în recesiune, deci cu implicaţii majore asupra nivelului de creştere economică a ţării. România însăşi este într-o situaţie economică fragilă datorită crizei de la nivel europrean şi a incapacităţii de atragere a fondurilor europene. Şi suntem într-o Românie politic discreditată, ca urmare a abuzurilor constituţionale din iulie-august dar şi din ultima perioadă, când prin ordonanţe de urgenţă s-a încercat reglementarea unor instituţii independente, cum ar fi CNA”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a reproşat faptul că cei care ”în vară au pus România într-o situaţie foarte dificilă” nu au venit cu soluţii pentru credibilizarea pe plan extern a ţării şi a calificat drept ”extrem de grav” semnalul dat joi la OSCE de secretarul american de stat, Hillary Clinton.

”N-am văzut pe nimeni, mai ales dintre cei care au contribuit la această decredibilizare a României, să spună care sunt soluţiile. Soluţiile pentru ca România să-şi revină din punct de vedere al credibilităţii externe. Al credibilităţii de partener al lumii civilizate. Iar semnalul dat ieri (n.r. - joi) de Hillary Clinton la OSCE este unul extrem de grav. Unii lideri politici înţeleg că este grav atunci când înjuri. Nu, este grav atunci când se pune o etichetă pe ţară, etichetă rezultată din acţiunile politice interne, şi care este dusă la nivelul OSCE de cel mai important lider aflat în OSCE”, a punctat Traian Băsescu.

Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a invocat joi într-un discurs susţinut la cea de-a XIX-a Reuniune a Consiliului ministerial al OSCE de la Dublin existenţa unor "provocări asupra proceselor constituţionale" din România, alături de "regresul democratic" din Ungaria.

"La mai mult de 20 de ani de la sfârşitul Războiului Rece, misiunea de a crea o Europă unită şi liberă nu s-a încheiat. Tocmai m-am întâlnit cu câţiva reprezentanţi ai unor ONG-uri din state membre OSCE. Mi-au vorbit despre provocările şi pericolele la care se expun, despre noile restricţii la adresa drepturilor omului din partea guvernelor, despre presiuni asupra presei, asupra ONG-urilor şi vă îndemn să fiţi receptivi la îngrijorările acestora", a spus Clinton, potrivit transcriptului discursului de pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.

"De exemplu, în Belarus, Guvernul închide persoane din raţiuni politice şi intimidează ziarişti. În Ucraina, alegerile din octombrie au fost un pas înapoi şi rămânem în continuare preocupaţi de inculparea unor lideri de opoziţie. În Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan şi Kazahstan sunt situaţii de restrângere a libertăţii de expresie, inclusiv pe internet, dar şi a libertăţii religioase. După cum aţi văzut, în Rusia există o propunere legislativă ca persoanele şi organizaţiile sponsorizate din exterior să se înregistreze ca agenţi străini. Din nefericire, sunt semne evidente de regres democratic în Ungaria şi provocări asupra proceselor constituţionale ("There are unfortunately signs of democratic backsliding in Hungary and challenges to constitutional processes in Romania, textul original", n.r. ), iar ameninţarea antisemitismului, xenofobiei, discriminării împotriva romilor, imigranţilor, comunităţii LGBT persistă", a adăugat oficialul american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor