Bătrânul Zhang Guo, taoistul ce-şi călărea măgarul invers

Bătrânul Zhang Guo, taoistul ce-şi călarea măgarul invers
Bătrânul Zhang Guo, taoistul ce-şi călarea măgarul invers (Ilustraţie de Yeuan Fang / Epoch Times)

Bătrânul Zhang Guo, sau “Zhang Guo Lao”, a fost un pustnic taoist din perioada Dinastiei Tang şi unul din cei Opt Nemuritori. Înregistrările istorice sugerează că el a fost o figură reală. Era cunoscut ca fiind destul de amuzant, fiind ciudat prin faptul că-şi călărea măgarul invers.

Conform legendelor, el a fost invitat la palatal imperial de doi împăraţi ai dinastiei Tang. Împăratul era curios de faptul că acesta îşi călărea măgarul invers, şi la invitat pe bătrânul Zhang Guo în grădina imperială. Bătrânul Zhang Guo şi-a călărit măgarul invers de-a lungul drumului din grădina regală, foarte uşor. Împăratul a fost amuzat, dându-i măgarului vin ca recompensă. De îndată ce măgarul a băut vinul, a căzut transformându-se într-un măgar de hârtie.

Bătrânul Zhang Guo i-a explicat împăratului uimit că, acesta a fost într-adevăr doar un măgar de hârtie. Cu magie, pare a fi un măgar adevărat, dar cu vin, a revenit la forma sa originală. “Adevărul rezistă, pe când falsul nu durează mult”, a comentat dur bătrânul Zhang Guo. Împăratul a spus râzând: “A fost într-adevăr un bun exemplu”.

Zhang Guo a călătorit prin toată ţara, având un instrument musical – o tobă, apărând de multe ori în tablouri ca un cilindru de bambus cu două tije de fier, sau ciocane de lemn la capăt – cântând melodii despre filozofia taoistă. În versuri se spune că oamenii sunt pierduţi în lume, în căutarea profitului, faimei, sentimentelor şi dorinţelor, comportamente care sunt împotriva principiului “a se întoarce la sinele lor original, adevărat”. Prin urmare, “a merge înainte”, în opinia multor oameni însemna a se mişca înapoi. Se crede că el îşi călărea măgarul invers pentru a le aminti oamenilor despre aceasta.

Într-o altă poveste, împăratul a încercat să afle cât de mult vin poate să bea Zhang. Zhang a solicitat ca unul din discipolii săi să bea vinul. Împăratul i-a acordat permisiunea şi un taoist, tânăr şi frumos a zburat din cer ca o pasăre mare. El a băut zece cupe de vin, cu uşurinţă, iar când au mai fost aduse, le-a băut şi pe acelea foarte repede. Deşi, Zhang Guo era împotrivă, Împăratul a insistat să se mai aducă vin. Dintr-o dată tânărul a căzut la pământ, transformându-se într-un ulcior mare de vin, care conţinea exact cantitatea celor douăzeci de cupe de vin pe care le-a băut.

Mai târziu, când Împăratul Xuanzong al Dinastiei Tang, în timpul domniei sale, era distras de la problemele naţionale de vin şi senzualitate, bătrânul Zhang Guo a prezis catastrofe şi haos pentru viitor. Părea să se simtă bolnav şi retras la palatul regal, aşa că s-a reîntors în oraşul său natal, continuând să predice taoismul prin melodiile sale.

A decedat dintr-o dată, atunci când Împăratul Xuanzong l-a invitat din nou la palatul regal. Legendele spun că mormântul său era gol, atunci când a fost deschis, peste ani, de către discipolii săi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură